Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Migränhjälp på nätet

/
  • HAR HITTAT HJÄLP. Kerstin Hedborg hoppas att det program som användes i studien ska kunna göras tillgängligt för fler. Då kan det bli ett komplement till annan behandling och hjälpa de vars migrän medicinerna inte biter på. ”Jag tror kanske inte att det kan ersätta mediciner helt men man behöver kanske inte ta lika mycket”.

När migränen slår till kan man känna sig maktlös.

Men med hjälp av ett internetbaserat program där man lär sig att hantera stress kan man kraftigt minska problemen. Det visar ny forskning.

– Det kan vara ett bra komplement till mediciner, säger Kerstin Hedborg på Högskolan i Gävle.

Annons

Migrän är en av våra stora folksjukdomar och långt ifrån alla blir hjälpta av de mediciner som finns.

Men nu visar det sig att det kan finnas annan hjälp att få. Genom att bli bättre på att hantera stressen i vardagen kan man minska sin migrän.

Kerstin Hedborg har låtit personer med migrän gå igenom ett kunskaps- och träningsprogram på internet och drygt 40 procent har lyckats halvera sina besvär. Många har också kunnat dra ned på användningen av läkemedel.

– Det är en signifikant minskning, konstaterar Kerstin Hedborg som till vardags undervisar på sjuksköterskeprogrammet i Gävle men som nu doktorerat med en avhandling om migrän och stress.

I det internetbaserade utbildningsprogrammet får deltagarna lära sig om hur kost, sömn och motion påverkar. Man får också jobba med sina känslor och tankemönster och lära sig att förhålla sig till stressen som ofta är det som utlöser migränen.

I vissa fall kan man välja bort saker som man blir stressad av men det kan också handla om att man lär sig att inte bli lika påverkad av jobbiga situationer.

– Om man kan hantera situationen på ett annat sätt kan man kanske klara sig utan ett migränanfall den dagen, säger Kerstin Hedborg som nu hoppas att programmet ska bli tillgängligt för fler.

Har man svår migrän kan det bli en stor börda om påverkar hela livet – jobb, familj och fritid. Om man då får redskap som gör att man kan påverka sin situation är det väldigt positivt.

– Varje anfall som man slipper gör att man får timmar eller dagar av mer liv att leva, säger Kerstin Hedborg.

Mer läsning

Annons