Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Migrationsverket svarar på Emstedts anklagelser

Brevet där Migrationsverket ifrågasätter om Tryggve Emstedt är lämplig som ombud för asylsökande fick Gävle
advokaten att gå i taket. På en vecka har han skrivit minst fem inlagor och anmälningar till fyra olika myndigheter.


– Vi är skyldiga att göra

en undersökning när det kommer fram uppgifter

om misskötsel, säger

Migrationsverkets rättschef Mikael Ribbenvik.

Annons

Migrationsverket är sedan förra året ålagt att göra en central bedömning av vilka som är lämpliga som juridiska ombud för asylsökande. Det finns nu en så kallad ”svart lista” med ett tiotal personer som anses olämpliga och som inte får några förordnanden från verket.

Att Migrationsverket själva utser de ombud som ska vara motpart i asylärenden har ifrågasatts, bland annat av advokatsamfundet. Men så länge det är så innebär det också en skyldighet att bedöma ombudens lämplighet, framhåller Ribbenvik.

– Vår metod är att skriva till ombuden och be dem förklara sig. Sedan tar vi ställning till en eventuell avstängning, säger Ribbenvik.

För en vecka sedan kom ett brev från Migrationsverket till Tryggve Emstedt om att man övervägde att sätta upp honom på den så kallade svarta listan. Man angav fyra fall där verkets handläggare i tjänsteanteckningar noterat fel och brister hos Emstedt.

Misstankarna har gjort Emstedt mycket upprörd och han har skrivit två långa svar till Migrationsverket och dess generaldirektör Dan Eliasson och tagit upp verkets agerande i ett brev till Justitekanslern, och ett till Justieombudsmannen. Han har dessutom polisanmält den tjänsteman på Migrationsverket som skrev brevet för förtal och förolämpning.

Arbetarbladet har tidigare berättat om misstankarna mot Emstedt, som han avfärdar som ”trams”.

Men han är också upprörd över att verket offentliggjorde misstankarna mot honom innan han hunnit bemöta dem. Det skadar hans heder och anseende som jurist, hävdar han.

– Det är olyckligt både för oss och ombuden men vi kan inte hindra att vårt brev till honom blir tillgängligt för alla enligt offentlighetsprincipen, förklarar rättschefen Mikael Ribbenvik.

Mikael Ribbenvik har svårt att tro att polisanmälan mot tjänstemannen kan leda någonstans.

– Den som har som arbetsuppgift att vidarebefordra uppgifter om andra personer kan knappast åtalas för förtal, säger han.

Mer läsning

Annons