Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Migrationsverkets mottagning i Gävle stänger

Migrationsverkets mottagningsenhet i Gävle stänger. Dålig arbetsmiljö och besparingskrav gör att de anställda flyttas till enheten i Söderhamn.

Annons

– Det är en kombination av att vi anpassar kostymen till den väntade minskningen av asylsökande, arbetsmiljöskäl och att vi renodlar organisationen, säger Lars Ulander, chef för mottagningsenheten i Söderhamn.

På Migrationsverkets mottagningsenhet i Gävle arbetar sju personer med stöd till asylsökande som bor i eget boende. Det handlar om hjälp med praktiska saker som hjälp med ersättningar, id-handlingar, sjukhusvård och liknande.

Men man har haft problem med sin reception där de anställda jobbar ensamma och är utsatta.

Det är en av förklaringarna till att man redan 13 oktober ska flytta upp alla anställda till länets andra mottagningsenhet i Söderhamn.

– Vi har flyttat in i nya lokaler i Söderhamn där alla får plats, säger Lars Ulander.

Men flytten hänger också ihop med att prognoserna visar på en minskning av antalet asylsökande och det gör att man måste rationalisera verksamheten.

Förutom att de anställda får längre väg till jobbet blir det också längre avstånd för de asylsökande – totalt 430 personer – när de ska träffa sina handläggare.

– Eventuellt kan vi göra så att vi håller vissa möten i Gävle även i fortsättningen. Men behöver man snabbt och spontant ha kontakt med oss blir det längre, säger Lars Ulander.

Mer läsning

Annons