Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mikael och Filip bästa bilmekarna

/
  • Två glada killar. Filip Wängelin (t v) och Mikael Östlund går sista året på fordonsprogrammet och i slutprovet för blivande bilmekaniker lyckades de så bra att Mikael blev bäst i landet och Filip blev näst bäst i Gävleborg.

Mikael Östlund på Borgarskolan är bäst bland Sveriges blivande personbilsmekaniker. Hans klasskompis Filip Wängelin är näst bäst i Gävleborgs län.
De två lyckades över förväntan i det årliga slutprovet som arrangeras av motorbranschens yrkesnämnder.
– Vi hade inte pluggat på nånting i förväg!

Annons

Båda går på Borgarskolans fordonsprogram och tar studenten om snart. Provet genomfördes för eleverna i avgångsklasserna i hela landet. Det var inga praktiska moment utan ett helt teoretiskt prov som skrevs på datorn.

– Vi fick 80 minuter på oss och det var massor av frågor i olika ämnen och några var helt klart kuggfrågor, berättar Mikael och Filip.

– Det var ungefär som ett nationellt prov, tillägger Filip.

Mikael fick 119 poäng av 150 möjliga och Filip hade 100 poäng. Totalt deltog över 2 300 elever i provet.

Första priset blir en studieresa på ett par dagar till racingbanan Anderstorp i oktober där Mikael bland annat får chansen att ta debutantlicens i racing. Filip får nöja sig med äran att ha blivit näst bäst i länet. Dessutom har de fått ett certifikat som berättar att de är yrkesutbildade, ett bevis som gäller inom hela EU.

Både Mikael och Filip är nöjda med sin utbildning, men genom praktiken ute på bilverkstäderna har de insett att det finns mycket kvar att lära. De två har dock tagit chansen redan under gymnasieåren och läst extra när det har varit möjligt.

– Det är lika bra att ha så bra utbildning som möjligt, tycker Mikael och Filip håller med, båda tänker söka till högskolan för vidare studier.

Mer läsning

Annons