Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Militären betalar Tobias utbildning

/

Tobias Eriksson från Gävle fick 40-procentiga brännskador i samband med sin värnplikt.
Han tvingades skrinlägga sina planer på en militär flygförarutbildning och betalade i stället själv för en civil pilotutbildning.
Nu slår kammarrätten fast att Försvarsmakten ska ersätta honom för utgiften..

Annons

Arbetarbladet har tidigare berättat om Tobias, som inledde sin värnplikt i Boden under sommaren 2006. Flygintresset gjorde att han redan då bestämt sig för att efter lumpen söka sig till försvarets utbildning för flygförare. Detta skulle i sin tur bana vägen för pilotutbildning för trafikflyg.


Men en olycka omkullkastade planerna.
12 augusti var han eldvakt på natten. Fotogenlampan var på väg att slockna och han skulle fylla på bränsle från en dunk. Under påfyllningen droppade lite bränsle på en kamin, och dunken exploderade.
Tobias Eriksson började brinna och skrek till alla i tältet att elden var lös. Han skar upp tältduken, tog sig ut ur tälten och försökte släcka sina brinnande kläder genom att lägga sig på marken.


Han fick 40-procentiga brännskador av andra graden, till största delen på armar, händer, bröst, mage, ansikte och höger lår.
Skadorna var så allvarliga att Tobias fick flygas till Akademiska sjukhuset i Uppsala för vård. I den akuta sjukdomsfasen låg han på intensiven och i efterhand gjordes bedömningen att han inte kunde fortsätta sin värnplikt.


Tobias var ändå fast besluten att utbilda sig inom flyget. När den militära vägen nu var spärrad sökte han sig i stället till en utbildning vid Gästrike flygskola, för att på så sätt kunna en nödvändig grund för vidare pilotutbildning.


Länsrätten har tidigare gjort bedömningen att hans kostnader för den privata utbildningen är en direkt följd av att han skadats under värnplikten. Hans ursprungliga utbildningsplan sprack och Försvarsmakten ska betala för utgifterna.


Försvarsmakten överklagade beslutet, bland annat med motiveringen att det inte är säkert att Tobias Eriksson skulle ha antagits till försvarets flygutbildning. Söktrycket är högt och bara ett fåtal antas.


Men kammarrätten går på länsrättens linje. Rätten anser att Tobias ska få 58 796 kronor i ersättning av Försvarsmakten. Enligt Tobias själv motsvarar detta en del av hans utgifter. Han har också beviljats 150 000 kronor i skadeersättning från Kammarkollegiet.
Tobias Eriksson hade i dag inte möjlighet att närmare kommentera domen.

Mer läsning

Annons