Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljödom häver stopp för torvbrytning

Brytningen av torv i myrmarkerna norr om Hedesunda kan orsaka skador på djur- och växtlivet, men behovet av torv överväger.

Så resonerar Miljödomstolen i Östersund och häver länsstyrelsens stopp för torvbrytning.

Annons

Företaget Neova vill ha tillstånd för att bryta växttorv på myrmarken Östra Fasmur, strax norr om Främlingshem, mellan Gävle och Hedesunda. Det har länsstyrelsen hittills satt stopp för med hänvisning till att området har mycket höga naturvärden, främst med tanke på fågellivet och jordens sammansättning.

En fågelinventering i området har bland annat dokumenterat nattskärra, trana, ljungpipare, grönbena, spillkråka, orre, skogsduva och trädlärka.

Miljödomstolen anser att området redan är påverkat av torvtäkt och dikningar och att företagets argument för att välja det här området framför alternativet Vismuren överväger eventuella skador. Domen upphäver länsstyrelsens beslut.

– Det betyder att de får ett tillstånd som vi inte tyckte att de skulle ha, säger Inga-Britt Edling, miljöskyddshandläggare på Länsstyrelsen i Gävleborgs län.

Länsstyrelsen har ännu inte tagit ställning till om man ska överklaga domen.

Neova har en jordfabrik i Lomshed, mellan Gävle och Hedesunda, där torven förädlas och säljs vidare för att användas i blomjord och jordförbättringsmedel.

Mer läsning

Annons