Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljoner läggs på ungdomar utan utbildning

/
  • Åsa Wiklund Lång (S) och Jörgen Edsvik (S) presenterade under måndagen de rödgrönas budget tillsammans med vänsterpartiets Tord Fredriksen och miljöpartiets Roger Persson.

Centrumplanen förskjuts och fem miljoner per år ska läggas på ungdomar under 20 år som saknar jobb, praktik eller gymnasieutbildning. Det var några delar ur den budget som de rödgröna i Gävle presenterade på måndagen.
– Det är vårt uppdrag se till att de här ungdomarna kommer vidare, säger Åsa Wiklund Lång (S).

Annons

De rödgröna samarbetspartierna i Gävle presenterade under måndagen sina förslag till hur kommunens budget ska fördelas mellan de olika verksamheterna i kommunen.

Socialdemokraternas Åsa Wiklund Lång koncentrerade sig på satsningarna inom utbildning och poängterade vikten av att hjälpa de ungdomar under 20 år som i dag saknar arbete, praktik och gymnasieutbildning.

Därför finns det i budgeten en plan för att årligen lägga 5 miljoner kronor på dessa ungdomar för att hjälpa dem slutföra gymnasiet.

– I dagsläget är det en siffra på ungefär 300 ungdomar i Gävle kommun. Det är vårt uppdrag se till att de här ungdomarna kommer vidare, säger Åsa Wiklund Lång (S).

I budgeten finns också planer på en restaurering och renovering av kajerna i kommunen. Något som gör att investeringarna på centrumplanen skjuts framåt i tiden.

– Vi tvingas göra en förskjutning av centrumplanen som vi kanske inte önskade men känner oss tvungna till. I gengäld kommer vi igång med kajrenoveringar och kajrestaureringar, säger Jörgen Edsvik.

Under nästa år vill också de rödgröna lägga fem miljoner kronor på de ytterområden som ligger utanför stadens centrala kärna.

Några delar de rödgröna vill satsa på:

* Utbildning

Sammanlagt 200 lärare i grund- och gymnasieskolorna ska få mer gemensam arbetstid, något som är tänkt att stärka undervisningen och samarbetet mellan lärarna.

* Näringsliv och arbetsmarknad

Kommunen har som mål att 1,5 procent av kommunens anställda ska vara personer med funktionsnedsättning. För att nå det målet vill de rödgröna inrätta tjänster som avdelas för personer ur den målgruppen.

* Kultur och fritid

Totalt under 2016 utökas budgeten med 18,1 miljoner kronor där en del kommer läggas på renovering av Valbobadet och Valbo sportcentrum.

– Det är ingen bra idé lägga ner det och skjutsa in till Fjärran Höjder, säger Jörgen Edsvik.

* Samhällsbyggnad

Nämnden får bland annat 2 miljoner kronor för att minska nedskräpningen och klottret i kommunen och Gävles kajer ska få sig en upprustning.

* Socialnämnden

I Sätra planeras det för en ny familjecentral som är ett projekt mellan kommunen och Region Gävleborg. och planeras starta under 2016.

* Omvårdnad

Totalt utökas nämndens ram med 86,1 miljoner kronor under året och en stor del av det ska användas för att minska köerna till olika omvårdnadsplatser samt säkerställa att alla får den boendeform de behöver.

LÄS MER:

Alliansen vill göra paradgata av Drottninggatan

SD fokuserar på skola och omsorg

Vårdköer ska undvikas i rödgrön budget

Mer läsning

Annons