Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljoner satsas på ett säkert 00-tal

/

1999 finns en uppenbar ängslan inför skiftet till ett nytt tusental. Gävles politiska ledning tillsätter en särskild tjänstemannagrupp för att säkerställa att 00-skiftet går lugnt till. Y2K-buggen, som den kallas, handlar om ett inbyggt fel i vissa datorprogram och mikrochips.

Annons

Tidningen gör många rubriker på detta och varnar bland annat för att åka hiss under millennieskiftet. Även datorer, mobiler, frysar, tvättmaskiner och diskmaskiner kan utgöra en fara får läsarna veta. I slutet av 1999 meddelar försäkringsbolagen att de inte kommer att ge någon ersättning vid fel på el- och datorprodukter vid övergången till ett nytt tusental.

Hundratals Gävlebor bildar en telefonkedja med beredskap att rycka ut om något händer. Gävle kommun satsar 25 miljoner kronor för att säkra övergången till det nya årtusendet, alla tekniska system i kommunen ses över och gamla byts ut.

Så slår nyårsklockorna och ett nytt årtusende träder in i våra liv - och inget händer. Snopet kan tyckas. Om de uteblivna katastroferna berodde på det gedigna säkerhetsarbete som vidtagits, eller om det helt enkelt var överdriven rädsla, det går att spekulera vitt om. Men, inga händelser av allvarligare slag som går att härleda till övergången från år 1999 till år 2000 inträffade i vilket fall i tidningens område.

Mer läsning

Annons