Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljonkontrakt till Julia från Gävle

/
 • HÅRD KONKURRENS. Här är startfältet inför Elite Model Look 2011 i Shanghai.
 • NYUPPTÄCKT. 15-åriga Julia Schneider från Gävle lever sin dröm. På några månader har hon gått från att vara en vanlig tjej som gillar hästar och hockey till att vinna ett modellkontrakt värt omkring 1,5 miljoner svenska kronor.
 • SYSKON. Julia tillsammans med lillasyster Malin. Familjen fanns vid storasysters sida när hon tävlade i Shanghai.
 • RAKA VÄGEN TILL TOPPEN.                    Julia Schneider vann hela klabbet. ”Jag tänkte aldrig att jag måste vinna.”, säger hon.

Hon går i nian på Stigslundsskolan i Gävle, gillar hästar och hockey. För några månader sedan var Julia Schneider en 15-åring som smälte in i mängden.

Sedan dess har allt vänts på ända. Nu har Julia tagit ett långbent kliv in i modellvärlden och vunnit ett kontrakt värt omkring 1,5 miljon svenska kronor.

– Jag har fortfarande inte riktigt förstått vad som hänt, säger hon.

Annons

Klockan är runt sex på kvällen i Shanghai när en omtumlad Julia svarar på Arbetarbladets frågor per telefon. Hon har mamma Mia, pappa Anders och lillasyster Malin, elva år, omkring sig.

Det har gått några dygn sedan hon hamnade överst på prispallen när vinnaren i årets upplaga av Elite Model Look 2011 korades.

– Allt det här kom lite som en chock, men jag är naturligtvis jätteglad, säger hon.

Fram till i höstas har Julias intressen kretsat kring helt andra saker. Hon har spelat hockey i både kill- och tjejlag i tio år och efter att hon la skridskorna på hyllan har hon tillbringat den största delen av fritiden i stallet hos sina två hästar.

– Jag har över huvud taget aldrig varit intresserad av mode, säger hon.

Men när Elite Model letade nya modeller i samarbete med Kanal 5 och hade casting i Gallerian Nian i september gick Julia dit.

– Jag skulle bara följa med några kompisar, vi tyckte att det kunde vara kul att testa något nytt.

Julia gick vidare till nästa omgång och hamnade i Modelljakten som visades på Kanal 5 Play.

Totalt hade 10 000 tjejer sökt och Julia var bland de 14 som valdes ut.

– Under finalveckan i Stockholm fick vi olika utmaningar. Jag vann och tre veckor senare fick jag åka till Shanghai, berättar hon.

Där skulle 63 tjejer från olika länder tävla i den prestigefyllda internationella finalen.

Mamma Mia berättar att familjen hamnade i en knepig situation.

– Eftersom avsnitten inte sänts på Kanal 5 Play fick vi inte säga till någon att Julia vunnit i Sverige. Vi sa till folk att vi skulle på semester till Florida, men ingenting om vad vi skulle göra där. Vi måste ha betett oss jättemärkligt, säger hon.

Tävlingen i Shanghai blev en nagelbitare för familjen.

– Plötsligt var det 15 tjejer kvar, sedan sju, sedan tre och sedan bara Julia, säger Mia.

Julia fick ta emot utmärkelsen av världskända sångerskan Kylie Minogue och är nu säkrad modelluppdrag värda 150 000 Euro.

Hur de närmaste åren kommer att se ut vet hon fortfarande inte.

– Jag kommer inte att sluta skolan i alla fall. Och det är klart att jag vill gå vidare i gymnasiet. Men jag har inte smält det här än och vet inte riktigt vad som ska hända.

Mia är också osäker.

– Vi är helt gröna på området och börjar långsamt förstå hur stort det här är. Jag hoppas att hon kan kombinera modelluppdragen med skolarbetet, även om jag tror att det kan bli ganska tufft. Huvudsaken är att Julia mår bra, att hon trivs och tycker att det funkar.

Julias mamma vittnar om att hennes äldsta dotter är jordnära och samlad. Julia känner igen sig i bilden.

– Jag tar det som det kommer och gör det jag tycker är kul. Ungefär som jag gjorde med hockeyn.

Mer läsning

Annons