Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljonsatsning ska förbättra Östra Sätra

Gavlegårdarna har fått 600 000 kronor i statligt stöd till stadsdelsförnyelsen av Östra Sätra.

– Det här innebär att vi kan gå djupare till väga i planeringen. Hur hanterar vi energifrågorna och hur kan vi arbeta på ett bra sätt långsiktigt? säger Jan Hugg, Gavlegårdarnas vd.

Annons

Sammanlagt har staten gett 130 miljoner kronor i stöd till hållbara stadsutvecklingsprojekt i landet. Stödet ska stimulera till stadsbyggnadsprojekt som bidrar till att minska utsläppen av växthusgaser samtidigt som attraktiva och ekologiska, socialt och hållbara stadsmiljöer skapas.

Som på Öster

I Östra Sätra pågår just nu en total upprustning liknande den som tidigare gjorts på Öster.

Dessa projektpengar ska bland annat användas konsultering av experter, så att man hittar så modern teknik som möjligt för att minska energiförbrukningen.

– De här miljonprogramshusen som byggdes på 60- och 70-talen drar mycket energi. Vi måste hitta lösningar där vi kan dra ner energiförbrukningen till hälften. Sedan ska vi arbeta med boendemiljön och hur man gör området trivsamt, säger Jan Hugg.

Tvättstugorna först

Vad gäller stadsförnyelsen i stort, utanför just dessa projektpengar, har Gavlegårdarna i ett första skede börjat med att renovera tvättstugorna eftersom det har varit hyresgästernas önskemål.

– Men vi ska förnya fasader, entréer, renovera fönster och badrum och handikappanpassa, säger Jan Hugg.

Kostnad – 300 miljoner

Upprustningen av Öster kostade omkring 300 miljoner kronor. Jan Hugg räknar med att förnyelsen av Östra Sätra kommer att hamna på liknande siffror.

Mer läsning

Annons