Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljövänlig minimässa ska inspirera

”Omställning Gästrikland” vill medverka till en klimatomställning och främja samverkan mellan olika lokala näringar och initiativ. I planerna finns en inspirationshelg, en minimässa och en framtidsvecka.

Annons

Det började med ”Transition towns”, en gräsrotsrörelse i Storbritannien. Det spred sig till Sverige och nu har det så smått börjat växa fram ett nätverk i Gästrikland som kallar sig ”Omställning Gästrikland”.

Minska fossila bränslen

– Det handlar om att minska användningen av fossila bränslen, om bondförnuft, lokal mat och gröna näringar. Vi är ingen ideell förening, utan en rörelse där man kan delta som privatperson eller företrädare för någon förening, säger Peter Ågren, själv aktiv i föreningen Valbo Street och timanställd med hjälp av projektpengar som Omställning Gästrikland sökt och fått.

Inspirationshelg i Valbo

Även folk från Naturskyddsföreningen och Studiefrämjandet ingår i nätverket.

En samordningsgrupp har bildats som nu håller på och förbereder en inspirationshelg i Valbo sista helgen i januari.

Det blir lokal mat, föredrag bland annat om lokala framgångsexempel från andra platser i Europa, samt diskussioner och planering inför en framtidsvecka i april med aktiviteter runt om i Gästrikland. Inspirationshelgen är öppen för intresserad allmänhet.

Mer läsning

Annons