Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mindre lön trots plugg

/

Nästan dubbelt så många kvinnor som män i Gästrikland har fortsatt att plugga efter gymnasiet. Men det tycks inte löna sig.

Annons

Bland höginkomsttagarna är männen tre gånger så många.

Enligt fakta från Folkhälsoinstitutet hade nära hälften av Gävlekvinnorna i åldern 25 – 44 år eftergymnasial utbildning 2009. Snittsiffran för hela Gästrikland är 37,5 procent.

Bland männen är andelen klart lägre, 22,5 procent i Gästrikland och 34 procent i Gävle.

Ett annat tecken på att det finns välutbildade kvinnor i regionen kan skönjas i statistiken över andelen högskoleutbildad förskolepersonal. Siffran för Gästrikland är 71 procent, klart över rikssnittet på 56 procent.

Trenden att kvinnor i större utsträckning söker sig till högre studier tycks vara tydligare ju yngre åldersgrupp man tittar på.

Samma mönster finns i landet i stort, men det är tydligare i Gävleborg och Gästrikland.

– Högskolan i Gävle är kvinnodominerad, säger rektorn Maj-Britt Johansson.

Utbildningarna till lärare och sjuksköterska är populära och lockar främst kvinnor. Samma sak gäller socionom.

Mänga studenter är lite äldre och läser gärna på distans.

– Jag misstänker att det även där är en övervikt av kvinnor som läser till lärare i lägre årskurser och till sjuksköterska, säger Maj-Britt Johansson.

Hon uppger att högskolan försökt att bryta könsbarriärerna genom att locka tjejer till teknikyrken och killar till vården.

– Men det ser inte ut att ha gett resultat, säger Maj-Britt Johansson.

När kvinnorna väl är examinerade väntar avbetalning på studielånen. Men några höga inkomster verkar inte finnas att ösa ur. Valet av låglöneyrken bland kvinnorna avspeglar sig i siffrorna för andelen höginkomsttagare.

I genomsnitt 28 procent av männen i Gästrikland räknas dit – men mindre än 8 procent av kvinnorna.

– Jag har arbetat vid Sveriges Lantbruksuniversitet tidigare och där fanns det en tydlig dominans av kvinnor bland doktoranderna. Men ju högre upp man kom i hierarkin, bland professorer till exempel, fanns det bara ett fåtal kvinnor, säger Maj-Britt Johansson.

Mer läsning

Annons