Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mindre stress när delade turer slopas inom äldreomsorgen i Hedesunda

/
  • Maria Olsson har fått en fast tjänst inom hemtjänsten i Hedesunda sedan pilotprojektet att ta bort delade turer drog i gång för tre veckor sedan. Tidigare var hon vikarie. Maria Olsson tycker att det har blivit lugnare på jobbet sedan fler anställdes.
  • Eva Lööf planerar arbetet inom hemtjänsten i Hedesunda. Ina Fagerlind från Kommunal Gävle är på plats för att höra hur det har gått sedan de delade turerna slopades.

Ett lugn har lagt sig över hemtjänsten i Hedesunda.
Plötsligt finns tid för planering, dokumentering, fika och skratt.
Och att byta några ord extra med de äldre.

Annons

– Nu hinner man ta av sig kläderna när man är hemma hos någon, säger Eva Söderström som jobbar på hemtjänsten i Hedesunda.

Fnisset sprider sig genom fikarummet i hemtjänstens lokal som ligger i samma hus som äldreboendet Ängslyckan i Hedesunda.

– Ytterkläderna, menar jag så klart säger Eva Söderström med munter stämma.

Klockan är strax efter två på eftermiddagen. En efter en droppar in i fikarummet. Till slut är det fem, sex personer som pratar, skrattar och dricker kaffe.

– Så här har jag aldrig kunnat sitta förut, säger Mona Forsén som jobbat inom hemtjänsten i mer än tio år.

Det har gått tre veckor nu. Tre veckor med pilotprojektet där man under ett år plockar bort alla delade turer inom äldreomsorgen i Hedesunda. En person som har en delad tur jobbar på morgonen, är ledig mitt på dagen och jobbar igen på kvällen.

LÄS OCKSÅ: Delade turer inom vården kan tas bort

För att kunna ta bort de delade turerna måste sex nya personer anställas inom hemtjänsten. Hittills har fyra personer rekryterats. På boendet Ängslyckan behövs tre nya tjänster för att täcka behovet. De har tillsats.

Trots att två tjänster fortfarande är vakanta inom hemtjänsten och trots att två personer har haft semester vittnar personalen om att de extra händerna redan har fått stor effekt.

– Man behöver inte känna stressen när man är hos någon. Man kan prata en extra minut. Det betyder mycket att man kan finnas till hands, säger Kicki Enholm.

Den extra tiden ger en skön känsla när det är dags att gå hem efter en arbetsdag.

– Det känns som att man har gjort något bra. Att man har hunnit med det man ska.

För Kicki Enholm har pilotprojektet fått stor betydelse. Hon har fått en fast tjänst. Tidigare var hon vikarie.

Nu kan hon vara ledig varannan helg i stället för att vänta på att telefonen ska ringa och ständigt vara beredd på att jobba. Den här julen har hon till och med sökt ledigt. Men bara på julafton, inte de andra dagarna.

– Även nyårsafton har jag sökt. Jag har jobbat alla dessa helger förut.

– Det känns jätteskönt att ha ett schema att gå efter.

Även på äldreboendet Ängslyckan är de flesta positiva till att slippa de delade turerna. Trots att det innebär att de måste jobba varannan helg i stället för två helger på fem veckor.

– Med delade turer åker man hem två eller fyra timmar mitt på dagen och sitter och väntar på att åka tillbaka. Jag tycker att det är jätteskönt att slippa de turerna, säger Meta Ström som jobbar på avdelning B på Ängslyckan.

LÄS OCKSÅ: Delade turer slopas inom äldreomsorgen i Hedesunda

På boendet finns det tre avdelningar och varje avdelning har förstärkts med en person sedan de delade turerna togs bort. Anna Bäse har anställts i projektet.

– Jag tycker att delade turer är fruktansvärt jobbiga. Det är skönt att de är borta, säger hon.

Men Ingela Gröning på avdelning C håller inte med sina kollegor.

– Jag tycker att vi har bytt ner oss när vi måste jobba varannan helg.

– Vi fick inte välja, det bara blev så här. Hade vi kunnat välja att ha en delad tur och jobba färre helger hade det varit bättre, säger hon.

Förutom att deras scheman har förändrats märker inte personalen på Ängslyckan av några större förändringar kopplade till projektet.

Det gör däremot hemtjänsten. Sex nya huvuden innebär att de är många fler anställda än vad som behövs för att klara de hemtjänsttimmar som är beviljade. På eftermiddagarna när morgonpersonalen ännu inte slutat och kvällspersonalen har kommit är det i princip dubbelt så många på plats än vad som egentligen behövs.

Plötsligt finns tid för rapportering, organisering, planering och annat som tidigare ofta samlats på hög.

LÄS OCKSÅ: Delade turer slopas på försök i Hedesunda

– Vi städar och ser till att det blir ordning och reda. Vi har satt upp punkter för hur vi ska planera. Det finns tid för att sitta vid datorn och rapportera och dokumentera, säger Eva Lööf som planerar arbetet i hemtjänsten.

– Jag undrar vad vi ska göra när vi har städat överallt, slänger någon ur sig.

Alla skrattar.

– Vi försöker använda tiden så bra som möjligt, fyller verksamhetschefen Katrin Svensson i.

Dessutom har fler äldre sökt och beviljats utevistelse av biståndshandläggarna på kommunen sedan pilotförsöket startade. Fyra nya utevistelser har Eva Lööf planerat in under senaste veckan.

– Det är mycket för att vara här. Vi har pushat på de äldre att de ska passa på och söka utevistelse nu när vi har blivit fler. Jag tror att det är därför så många har fått det nu, säger Eva Lööf.

Extraresurserna används också för att täppa igen hål vid sjukdom eller annan frånvaro. Något som planeraren Eva Lööf uppskattar.

– Det är stressigt när någon ringer in sig sjuk vid 06.45 och vid 07.15 får man höra att ingen kan komma in och jobba.

Det slipper hon nu.

Alla är noga med att betona att de hann med allt de skulle göra ute hos pensionärerna även tidigare. Men det är ett nytt lugn som har lagt sig över hemtjänsten i Hedesunda.

– Det är känslan som är annorlunda. Man känner sig lugnare, säger Eva Söderström.

– Det värsta nu är att kaffetermosen blir tom så snabbt på morgonen, säger Eva Lööf.

Mer läsning

Annons