Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ministerbesök på John Bauergymnasiet

/
  • MINISTERBESÖK. Pressen samlades kring justitieministern Beatrice Ask i går när hon besökte John Bauergymnasiet i Gävle. Hon fick bland annat tillfälle att kommentera Mikael Hammarstrands utspel.
  • Justitieminister Beatrice Ask och länspolismästare Christina Forsberg satte sig i klassrummet bland gymnasieeleverna och lyssnade till vad poliserna Tony Persson och Peter Wengrud hade att säga till ungdomarna.
  • Polisinspektör Tony Persson tog sig för pannan när han insåg att han svor lite för mycket i sitt föredrag inför en klass mede skolungdomar och ett stycke justititeminister.

Justitieminister Beatrice Ask var på Gävlebesök i dag.
Hon var bland annat nyfiken på polisens samarbete med andra myndigheter och följde med till John Bauergymnasiet där polisen föreläste för eleverna om farorna med alkohol och droger.

Annons

Polisen i Gävle ligger i framkant när det gäller förebyggande arbete mot ungdomsbrott genom BIG bland annat och samverkan med olika myndigheter. Polisen fick möjlighet att visa justitieminister Beatrice Ask hur de jobbar i skolorna.

Det var temadag på John Bauergymnasiet och polisen var på plats för att informera om fallgroparna med alkohol och droger. Ministern slog sig ned i klassrummet bland eleverna för att ta del av föreläsningen. Hon var imponerad av polisens arbete.

– Det är spännande och intressant att lyssna. Men det kan vara bra att tänka på hur mycket alkohol man dricker också, uppmanade ministern ungdomarna.

Justitieministern fick även tillfälle att kommentera vice chefsåklagare Mikael Hammarstrands utspel. Gävleåklagaren har hamnat i riksmedia efter sitt uttalande om att han anser att den som skriver ut p-piller till flickor under 15 år bör åtalas. Han inte skulle tveka att åtala den som skriver ut p-piller till någon under 15 år för medhjälp till våldtäkt.

– Han gör en orimlig tolkning av lagen. Hans tolkning är väldigt konstig för mig.

– Riksdagens avsikt när den tog beslut om den nya sexualbrottslagen 2005 var att skydda unga under 15 år för att utsättas för övergrepp, inte att försvåra verksamheten för vårdpersonal. Det kan finnas flera skäl till att en kvinna äter p-piller.

Hon menar att domstolen tar hänsyn till om det till exempel är en 14-åring och en 17-åring som har samlag med varandra.

– Men det betyder inte att en 35-åring kan komma undan genom att säga att den 13- åriga flickan "var med på det".

Mer läsning

Annons