Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnen från Norrsundet får nytt digitalt liv

/
  • TRIVS. Ulf Carneland tycker att projektet är roligt – och överraskande. ”Jag trodde att jag satt med bilder från Norrsundet, men så plötsligt dök det upp en bild från Afrika” .
  • NÄR, VAR, HUR? När bilderna är inscannade och uppfräschade ska projektet samla in information om fotografierna.
  • BLANDAT. Motiven på de gamla bilderna är inte det viktigaste – då det är omöjligt att veta vad framtidens forskare är intresserade av. Även länsmuseet driver ett liknande projekt som i Norrsundet.
  • KULTURSKATT. Alla bilderna ska göras tillgängliga via en hemsida. ”Men så långt har arbetet inte kommit än”, berättar projektledaren Kristin Liljefrid.

Det svartvita fotografiet är skadat och dammigt. Med några snabba musklick ger Ulf Carneland bilden ett lyft.

Annons

På Fyren i Norrsundet pågår ett projekt där gamla bilder samlas in och får ett nytt liv.

I ett rum på Fyren sitter fyra personer med blicken fokuserad på varsin dataskärm.

Skärmarna är fyllda av svartvita bilder. På en har några industriarbetare tagit en välbehövlig paus i sitt slit, på en annan stirrar en liten flicka med förvånade ögon mot fotografen.

Men vilka är personerna på bilderna? Var är de tagna?

Det är frågor som de tio personerna i ABF:s stora digitalprojekt ska besvara. ABF drog igång sin satsning i augusti – inspirerade av ett liknande projekt i Söderhamn.

Gamla bilder har samlats in

Där har gamla bilder från bygden samlats in, fått en välbehövlig uppfräschning och sedan lagrats i en databas tillgänglig för vem som helst att komma åt över internet. Tanken är att vara till nytta för forskare och nyfikna.

– En del bilder är väldigt skadade, berättar Ulf Carneland, som arbetar sig igenom en privat samling med fotografier.

Skannat tusentals bilder

Projektet är i sin linda – ett tusental bilder har hittills scannats. Privatpersoner och föreningar har lånat ut sina bilder. Hittills är det främst fotografier från Norrsundet – men bilder tas emot från personer i hela Gävle kommun.

Det är fritt för vem som helst att låna ut sina bilder – vad de föreställer spelar mindre roll, så länge det är äldre svartvita fotografier.

– Vi vet ju inte vad forskare är intresserade av i framtiden, så vi tar tacksamt emot alla bilder. Vi tar inte diabilder eller vykort, men vi tar alla negativ, berättar projektledaren Kristin Liljefrid.

Äldre ska konsulteras

För okända fotografier ska äldre personer konsulteras – och studiecirklar bildas.

Kristin Liljefrid är noga med att framhålla att alla bilder lämnas tillbaka.

De tio som arbetar med projektet är i Arbetsförmedlingens fas 3. Utan den resursen hade satsningen varit omöjlig för ABF.

Mer läsning

Annons