Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minskat tryck på ankomstboendet i Gävle

/
  • Evakueringsboendet som var i Stenebergsskolans gymnastiksal.

Flyktingströmmen till Sverige har minskat under årets första veckor, vilket har gjort att trycket har lättat på ankomstboendet i Gävle. Dock är det fortfarande en stor brist på boenden för de som ska slussas vidare.

Annons

Gävle kommun har stängt de tillfälliga evakueringsboendena i Stenebergsskolan och i Valbo sporthall. Förra veckan kom även beskedet att det inte längre är aktuellt att sätta upp det tältläger som planerades i Kungsbäck.

Sedan början av året har antalet asylsökande till Sverige minskat så pass mycket att den akuta situationen med tillfälliga platser har löst sig.

– Det är lugnare nu på ankomstboendet, vi får inte bussar längre utan det är normal inströmning för vår del. Problemet är fortfarande att hitta boende, och det är fortfarande akut. Alltså boende som de ska flytta ut till under asylprocessen, säger Jürgen Büttner ansvarig för ankomstboendet i Gävle på Migrationsverket.

Wolther Planck, samordnare på socialtjänsten i Gävle kommun, säger att de har bättre kontroll på situationen nu, och att det kommer mycket färre så kallade transitbarn – barn som ska tas om hand en kortare period – till Gävle.

– Det är bara några få som har kommit efter årsskiftet sedan man införde id-kontroller på gränsen mellan Sverige och Danmark. Men sen om det beror på id-kontrollerna eller dåligt väder i Europa är för tidigt att säga, säger Wolther Planck.

Han vågar inte heller sia något om situationen i framtiden, och nämner att så sent som i maj i fjol ville Migrationsverket minska antalet platser i kommunen.

– Det finns inget som är så svårprognostiserat som det här, säger Wolther Planck.

Ladda ner Arbetarbladets nya app till Iphone eller Android för lokala nyheter direkt i din smarta telefon.

LÄS OCKSÅ: Migrationsverket: "Sluta leta efter tältplatser" – inget tältläger i Kungsbäck

Mer läsning

Annons