Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mircea, 11, spelar dragspel för pengar

Många Gävlebor har uppmärksammat den lille pojke som i flera dagar suttit på Stortorget och spelat dragspel för pengar.
Arbetarbladet träffade 11-årige Mircea Dinu från Rumänien som är i Sverige med sin pappa.

Annons

Vid lunchtid på torsdagen sitter Mircea Dinu framför skulpturen Vallpojken och spelar på sitt lilla dragspel.

Framför honom ligger en väska och flera förbipasserande Gävlebor stannar och skänker en slant till honom. En del ger några kronor, andra ger tjugokronorssedlar.

Mircea Dinu berättar att han bor i Rumänien och har spelat på gatorna i både Uppsala och Stockholm innan han kom till Gävle, där han har varit i fyra dagar.

Reser med sin pappa

– Jag tycker att det är roligt att spela och har spelat både piano och dragspel i skolan, säger han.

Mircea Dinu ser ut att vara alldeles ensam i Sverige. Men det är han inte, säger han och pekar bort mot andra sidan torget.

– Min pappa är med.

Utanför ingången till Nian står en man som också spelar dragspel. Han säger sig vara pappa till Mircea och berättar att de kommer från en romsk familj i Rumänien och är i Sverige över sommaren för att spela på gatorna i flera städer.

– Alla i vår familj spelar dragspel och nu är det jag och min son som är ute. Vi gillar det båda två, men snart har vi fått ihop pengar så att vi kan åka tillbaka, säger mannen.

Antalet ökar

Enligt närpolischef Glenn Hillman hör gatumusicerandet till stadsbilden. Även ungdomar får sitta på gatan och spela.

– Men det skulle vara ytterst beklagligt om en vuxen person tvingar ett barn att spela på gatan. Då är det fråga om barnarbete, säger han.

Enligt Glenn Hillman har antalet gatumusikanter och personer som tigger ökat under senare år i allmänhetens uppfattning. Men Kristina Nohrén, ställföreträdande chef på socialtjänstens familjeenhet, håller inte med.

– Det är lite från och till, men jag tycker nog att det var mer för några år sedan då det även fanns ute i bostadsområden som Bomhus och Sätra, säger hon.

”Inte lämpligt med barn”

Gävlebon Karl-Gustav Mattisson är på väg hem från Konsum och skyndar förbi både Mircea Dinu och hans pappa utan att skänka några pengar.

Han har bott i Gävle sedan 2005 och upplever att gatumusicerandet har ökat sedan dess.

– Det finns ju de som är riktigt duktiga och andra som mest är störande. Men jag tycker inte att det är lämpligt att barn är med och tigger pengar, säger han.

Mer läsning

Annons