Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misslyckad satsning mot gängbrott

/
  • Vapenfynd. I samband med operationen i Hälsingland fann polisen i Ljusne 36 kilo sprängmedel och vapen från 1930-talet, stulna från Furuviksparkens kustförsvarsmuseum 2006.

Polisens stora satsning mot den organiserade brottsligheten gav inte väntat resultat.

Trots att många dömts för brott har man inte lyckats stävja brottsligheten i stort, visar en rapport från Brottsförebyggande rådet (Brå). Men Gävleborgspolisen är ändå nöjd.

– Våra två projekt har varit framgångsrika, säger operative chefen Pär Langer.

Annons

Våren 2006 stärktes kampen mot den organiserade brottsligheten. Polisen fick 120 miljoner kronor som öronmärktes för brottsbekämpningen. Pengarna räckte till 43 olika projekt runt om i landet. Den extra satsningen avslutades i våras och nu har Brå utvärderat den.

Syftet med satsningen var bland annat att få inflytelserika kriminella personer dömda och därmed minska deras inflytande på andra kriminella. Förhoppningen var att nyrekryteringen till den organiserade brottsligheten skulle minska – åtminstone på sikt. Nu blev det inte så. En viss effekt har satsningen emellertid haft på lokal nivå och på kort sikt.

Många dömda
Trots att satsningen på längre sikt inte gett önskat resultat anser såväl Brå som polisen att den ändå varit framgångsrik.
– Man hade för stora förväntningar på resultatet. 120 miljoner kronor är ändå inte så mycket pengar i sådana här sammanhang. Satsningen var ändå rätt. Polisen har lärt sig väldigt mycket och det är en värdefull språngbräda in i den fortsatta brottsbekämpningen, säger Lars Korsell, enhetschef vid Brå, till TT.Han framhåller att polisen lyckats få många tungt kriminella personer dömda under de senaste tre åren.

Bra samarbete
Pär Langer, operativ chef för polisen i Gävleborg har samma uppfattning.
– De två projekt som vi drivit har varit framgångsrika. Utan de extra pengarna hade vid inte kunna vara så uthålliga. Samarbetet med både säpo och nationella insatsstyrkan har också varit en styrka, säger han.

”Inga etablerade gäng”
De projekt det handlar om är polisens sprängning av Solidos i Gästrikland 2006 och insatsen för att stoppa en gängetablering i Bollnäs.

Enligt Pär Langer finns det i dag inget kriminellt gäng etablerat i Gästrikland. X-team har några medlemmar i Västra Gästrikland, med vissa kopplingar till etablerade grupper i Dalarna.
– De extra insatserna i länet har i alla fall försvårat nya etableringar, säger han.

Mer läsning

Annons