Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Missnöje med nya avtalet

De nyanställda sjuksköters­korna på avdelning 110 på Gävle sjukhus tjänar ett par tusenlappar på att ingångs­lönen höjs. Men de hade ändå förväntat sig mer efter sex veckors strejk. – Vi är inte nöjda, säger Cristin Alnehed.

Annons

Strax efter halv sex i går kväll kom beskedet att vårdstrejken är över. Både Vårdförbundet och arbetsgivaren Sveriges kommuner och landsting accepterade medlarnas avtalsförslag, ett treårigt avtal som ger 4 procents löneökning första året, 3 procent andra året och 2 procent tredje året. Avtalet innebär också en lägstalön på 21 100 kronor för den som har varit anställd i ett år.

Cristin Alnehed och hennes tre nyanställda kolleger tjänar mellan 18 000 och 19 000 kronor. Det nya avtalets höjda ingångslön skulle kunna ge dem ett lönelyft på mellan 2 000 och 3 000 kronor om de hade jobbat ett år.

– Jag har ju typ 18 000 så det är ju ett väldans lyft, vilket naturligtvis känns bra, säger Helen Hosseini, som är den enda av de fyra som har jobbat ett år.

– Vi andra får väl vänta och se vad den lokala lönebildningen blir, men det känns fortfarande dåligt, säger Emelie Rugsveen.

– Vi vill ju att det ska bli bättre även för dem som jobbat länge, jag kan inte säga att man är nöjd. Jag tycker att vi skulle ha strejkat vidare, säger Cristin Alnehed.

– Nej, då tänkte man nog att det skulle vara riktigt bra. Frågan är hur många som blir kvar i Vårdförbundet. Jag kan tänka mig att det är många som kommer att lämna facket nu, säger Helen Hosseini.

– Kanske. Det känns ändå inte som att patienterna har drabbats så hårt eftersom patientsäkerheten hela tiden har satts främst.

– Förbundet kanske borde ha gått ut hårdare, funderar Emelie Rugsveen.

Ingen av de fyra har varit uttagna i strejk. Men de har följt konflikten noga, pratat om den på jobbet och mött stöd från patienterna.

– Det känns helt klart som att vi har haft patienterna med oss. Stå på er, det är ni värda har vi fått höra. Och det är ju skönt, säger Helen Hosseini.

Mer läsning

Annons