Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Missnöje vid sågen

Missnöjet pyr vid Kopparfors sågverk. Facket tycker inte att Stora Enso tar ansvar för personalen som varslats om uppsägning.

Annons

– De borde ta ett minst lika stort ansvar nu som när massafabriken stängdes. För nu försvinner ju de sista jobben från Norrsundet, säger Curt Lindström, ordförande i GS-facket vid sågen.

När Stora Enso för två månader sedan meddelade att sågen ska stängas i slutet av året var budskapet att det skulle ske enligt samma modell som när massafabriken lades ned.

Men personal vid sågen som Arbetarbladet pratat med är besvikna för att inga besked ännu har kommit från ledningen. Enligt Curt Lindström var Stora Enso snabbare när fabriken stängde.

– Personalen hade varit mycket lugnare om de fått besked om hur det kommer att bli.

Väckt irritation

Något som väckt irritation på arbetsplatsen är ett erbjudande om att söka tjänstledigt för att testa andra arbeten – dock utan lön från Stora Enso.

Enligt Curt Lindström fick personalen vid massafabriken möjlighet till tjänstledigt med lön från företaget.

Facket är även frågande till varför inget erbjudande om avtalspension för äldre anställda presenterats.

– Det enda vi har hört är att det är individuella lösningar som gäller. Då kan en 64-åring erbjudas pension medan en annan 64-åring inte erbjuds det.

Vill se klargörande

Facket har anlitat en löntagarkonsult som ska titta närmare på Stora Ensos motivering till nedläggningen – att sågen inte är tillräckligt lönsam.

– Vid en sådan här stor sak vore det skönt att få ett klargörande om motiveringarna stämmer.

Christer Rosén är chef vid sågverket. Enligt honom är det så länge förhandlingarna pågår för tidigt att säga något om vad som kommer att erbjudas personalen.

– Vi kommer att ta vårt ansvar, säger han.

Mer läsning

Annons