Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misstänkt gräsbrännare bar på flera plånböcker

Annons

Många gräsbränder uppstod på olika håll i Gästrikland under lördagen. Räddningstjänsten ryckte under dagen ut på fem olika bränder, från 100 till 15 000 kvadratmeter stora.

Klockan 15.20 kom ett larm om en gräsbrand på Hans-olsvägen i Trödje. Enligt kvinnan som larmade hade en man tänt på gräset.

När polisen kom till platsen kunde mannen gripas bara en bit därifrån misstänkt för allmänfarlig vårdslöshet. Vid visitering visade sig mannen även bära på ett antal plånböcker som inte var hans. Även en mobiltelefon anträffades i mannens närhet som tillhörde en taxichaufför som kört mannen till Trödje vid 15-tiden.

En annan stor gräsbrand var vid lunchtid på Vallbyheden i Torsåker. Räddningsstyrkan kunde släcka elden relativt snabbt sedan man kommit till platsen och det var aldrig någon fara för något hus.

– Vi avråder folk från att elda när det blåser så mycket som i dag. Det sprider sig väldigt fort när det går en ur händerna, säger Johan Melin, inre befäl på Gästrike Räddningstjänst.

I Ockelbo brann det bara fem meter från ett hus, men där lyckades fastighetsägaren med hjälp av sina grannar släcka elden innan räddningstjänsten hann fram.

– Det brukar vara så här den här tiden när folk kommer ut till sina sommarstugor och städar och eldar upp gammalt gräs. Ska man elda måste man vara bra förberedd med framdragen vattenslang och krattor att dra undan gräset med, säger Johan Melin.

Mer läsning

Annons