Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misstänkt hackerattack drabbar Mittmedias sajter

/
  • Hackernätverket twittrade om företaget Cloudflare på måndagskvällen, se skärmdump ovan.

Uppdaterad 20.32: Under tisdagen var det bitvis svårt att komma in på Arbetarbladets sajt. Orsaken till sajtproblemen är ännu inte helt fastställda och felsökning pågår.

Annons

Under eftermiddagen kom det uppgifter om att Mittmedias säkerhetsleverantör Cloudflare, som skyddar sajter från överbelastningsattacker (DDOS-attacker), kan ha utsatts för en attack. Antingen kan Cloudflare själva eller någon av deras kunder ha varit målet för attacken.

– Om något sånt händer drabbas även andra Cloudflare-kunder, däribland Mittmedia och Arbetarbladet, förklarar Erik Nordlund, lead developer på Mittmedia.

Hur märks det på våra sajter?

– I första hand ser inte sajterna ut som de brukar. Men det kan också bli så att det inte ens går att nå fram till sajterna eller att länkar inte fungerar som de ska. Det trots att det alltså inte är våra sajter som är utsatta för överbelastningsattacken.

Kan vi inte göra något åt det här?

– Vi har lagt ett ärende om det här till Cloudflares support och de jobbar förstås på problemet. Nu kan vi bara vänta och hoppas på att de hittar en lösning snabbt.

Hur ska man göra om man vill läsa nyheter under tiden problemen på sajterna kvarstår?

– Då är det nog bäst att följa nyhetssajterna på facebook eller i andra sociala medie-kanaler. Det är svårt att säga hur länge sajtproblemen kvarstår, säger Erik Nordlund.

På måndagskvällen twittrade hackernätverket Anonymous om att företaget Cloudflare tillhandahållit tjänster åt sajter som stödjer IS och i samma tweet kallade man det agerandet för skamligt. Under hashtaggen #opisis (reds.anm: Operation Isis) har Anonymous pekat ut både sajter och twitterkonton som de anser kan ha koppling till IS. Anonymous är kända för att manifestera sitt missnöje mot andra genom överbelastningsattacker.

Cloudflare själva skriver i ett supportmeddelande att problemen för Mittmedias sajter beror på att ett elfel i ett av Amazon’s datacenter i London. Trafiken till Mittmedias sajter går via det drabbade datacentret.

Mer läsning

Annons