Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misstänkt människohandel bakom bärplockning

Några av de bulgarer som just nu plockar bär i Hälsingland och Gästrikland kan vara utsatta för människohandel. Två män är häktade och ytterligare två är anhållna.

– Bärplockarna har lovats guld och gröna skogar, men har inte fått betalt, säger åklagaren Christina Voigt.

Annons

Bärplockarna bor för närvarande i ett läger i Söderhamn, men rör sig över stora områden när de plockar bär. Polisen fick tidigare i augusti information om att de utnyttjades på ett sätt som strider mot lagen.

I fredags häktades två män vid Hudiksvalls tingsrätt misstänkta för människohandel. Ytterligare två är misstänkta och anhållna i en annan liknande utredning.

Leder utredningen till åtal och fällande dom för människohandel blir de i så fall första gången när det gäller bärplockare

– Jag tror att det vi ser i Hälsingland nu är ganska vanligt. Mycket tyder på att det finns ett stort mörkertal, säger Christina Voigt, som är åklagare vid internationella åklagarkammaren i Stockholm.

För brottsrubriceringen människohandel krävs bland annat att personer har blivit vilseledda när de fördes till Sverige och att de på något sätt har utnyttjats här.

Båda faktorerna är uppfyllda när det gäller bärplockarna i Hälsingland, enligt Voigt.

Dessutom har bärplockarna blivit fråntagna sina identitetshandlingar och har på så sätt hindrats att åka hem igen.

– De har också bott under mycket påvra förhållanden, framhåller Christina Voigt.

Ett problem för polisen är att det finns stor risk att de utnyttjade bärplockarna inte längre finns kvar i landet när det blir dags för rättegång.

– Vi försöker lösa det på olika sätt, bland annat genom att övertala dem att stanna kvar, säger Voigt.

Christina Voigt vill inte berätta hur många bärplockare hon anser ha blivit utsatta för människohandel i de båda utredningarna. Hon hade på onsdagen inte tagit ställning till om de senast gripna ska begäras häktade.

Mer läsning

Annons