Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misstänkt minns inte längre några detaljer

20-åringen, som var minst delaktig i dödsmisshandeln, var uppenbart lättad att få berätta detaljer för polisen när han greps för någon månad sedan. Men under rättegången i går hade han helt plötsligt vaga minnesbilder.

Annons

Man kan bara spekulera i vändningen. Var det för farligt att berätta detaljer när den som utförde misshandeln satt snett mitt emot honom i rättssalen eller var det ett sätt att i efterhand försöka mildra vad som faktiskt hänt?
Han var med på plats men deltog inte i själva misshandeln.

Både åklagaren och försvararna var förundrade och gick tillbaka till polisförhöret ett antal gånger och läste upp vad han tidigare sagt. Hur mycket våld läraren utsattes för är viktiga detaljer som måste redas ut. 20-åringen berättade dock hur han såg den huvudmisstänkte hoppa jämfota på bröstet med kraft cirka fyra gånger och två eller tre gånger på huvudet medan Tommy Johansson låg ned på golvet. Vid ett tillfälle såg han honom hålla upp benen och stampa vid knäskålen. Dessutom såg han sin kamrat sparka och slå ett antal gånger.

20-åringen tyckte att det såg otäckt ut och ville inte titta. Han berättade hur han och kvinnan försökte få stopp på misshandeln men utan resultat.

På ljudupptagningen, som polisen lyckades återskapa efter att ungdomarna filmat misshandeln och sedan raderat det från mobilen, hörs hur läraren andas tungt och 20-åringen berättade att han var orolig för hur skadad Tommy Johansson var.

Han pratade med kvinnan om att ringa efter ambulans, men 20-åringen nöjde sig med att den huvudmisstänkte menade att läraren skulle klara sig.
– Han har ju mer erfarenhet från sådana här situationer så jag trodde på honom, sade han.

Rättens ordförande Anita Wallin Wiberg frågade varför han inte gick därifrån.
– Jag ville inte ha mer tjafs med honom. Jag var rädd att han trodde att jag skulle tjalla, svarade han och hänvisade till att han själv blev misshandlad av den huvudmisstänkte tidigare på kvällen.

När det stod klart för ungdomarna att läraren dött började de planera för att inte åka dit. Bland annat gömde 20-åringen en väska med de kläder som kvinnan hade på sig mordnatten. Han gjorde sig också av med den dator som de stulit från bostaden.

Mer läsning

Annons