Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misstänkt mordbrand

/
  • Räddningstjänst var snabbt på plats för att bekämpa elden. Foto: Roger Nilsson

Hyresgästerna i tio lägenheter fick evakueras när en brand bröt ut i ett flerbostadshus i Andersberg.
Ingen person skadades men två av lägenheterna fick så kraftiga rökskador att de boende inte kunde återvända hem. Branden misstänkts vara anlagd.

Annons

Det var vid 5.30-tiden på lördagsmorgonen som räddningstjänsten fick larm om en rökutveckling på Vinddraget i Andersberg. En granne hade känt röklukt och slagit larm. När räddningstjänsten anlände till platsen vällde det ut rök ur ingången till fastigheten. Det brann kraftigt i förrådsdelen som ligger på nedervåningen. Hettan från elden var så varm att en brandman fick en värmechock.

Samtliga hyresgäster i trappuppgången evakuerades.

Röken spred sig till trapphuset och några lägenheter rökskadades. Förrådsdelen blev helt utbränd.

Polisens tekniker var på plats under lördagen för att säkra spår. Vakthavande befäl i Gävle hade i går kväll inga uppgifter på vad den tekniska undersökningen gav. Han berättar dock att en förundersökning om mordbrand har inletts.

Enligt Pär Törnhult, inre befäl vid Räddningstjänsten, kan branden ha startat på flera ställen i förrådsdelen. Han berättar att släckningsarbetet gick bra och att det aldrig var någon fara för hyresgästerna.

Sammanlagt drabbades tio lägenheter av branden. De boende i åtta av dem kunde komma hem till sina lägenheter igen under söndagskvällen, men sex av lägenheterna ska saneras för rökskador. Två av lägenheterna gick däremot inte att bo i längre. Där ska sanering inledas på måndag och beräknas ta hela veckan.

– Rökskadorna är så kraftiga att det inte är hälsosamt att vistas i dem. De har fått bo hos bekanta tillfälligt men det kan bli aktuellt med alternativboende till exempel på hotell till slut, säger Håkan Andersson, restvärdesledare som företräder de inblandade försäkringsbolagen.

Han berättar också att alla de boende i huset erbjöds hjälp av Posom-krisgruppen under lördagen, men tackade nej.

Mer läsning

Annons