Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misstänkt pappa slog mamman inför barnen

Mamman och pappan är tillsammans misstänkta för misshandel av sitt spädbarn. I går dömdes pappan för att i barnens närvaro ha misshandlat mamman när han hälsade på dem i socialtjänstens utredningshem i Gävle.

Annons

Misstankarna mot de unga föräldrarna blev mycket uppmärksammade i februari i år. Läkarundersökningen av deras två månader gamla barn visade att babyn hade mer än tio skelettfrakturer. Föräldrarna häktades men släpptes efter en dryg månad. De kan inte förklara barnets skador men nekar helt till brottsanklagelsen.

– Jag har inga planer på att lägga ned den här utredningen. Jag väntar på att det ska komma fram nya klargörande uppgifter om vad som hänt, säger åklagaren Mikael Hammarstrand.

För en tid sedan häktades den 31-årige pappan igen misstänkt för flera stölder och för att ha slagit sönder inredningen i lägenheten. Bakgrunden till det är ett återfall i narkotikamissbruk.

Bland brottsmisstankarna fanns nu också en ny misshandel, den här gången mot spädbarnets mamma.

Vid rättegången i går kom det fram att den har ägt rum i socialtjänstens utredningsboende i Gävle, där mamman vistades med spädbarnet och hennes två äldre barn.

I samband med ett besök där började föräldrarna gräla och han gav henne en hård örfil.

Vid förhandlingen i tingsrätten i går krävde åklagaren sex års fängelse för misshandeln och stölderna.

– Det är en försvårande omständighet att misshandeln skedde inför barnen och vid ett besök arrangerat av socialtjänsten, sade Mikael Hammarstrand i sin slutplädering.

Anledningen till kravet på fängelse är att 31-åringen säger nej till att skriva på ett avtal om kontraktsvård.

Tingsrättens dom blev ändå inte fängelse, utan skyddstillsyn och samhällstjänst och ett program inom frivården där 31-åringen ska få hjälp att komma tillrätta med sitt kriminella beteende.

Arbetarbladet berättade i måndags om spädbarnets farföräldrars kamp för att få det lilla barnet placerat hos sig, i stället för i ett annat fosterhem.

Trots att farföräldrarna bedömdes som lämpliga för uppgiften stoppades placeringen i sista stund av socialtjänsten. Orsaken var att det skulle bli för lätt för pappan att försöka få kontakt med barnet om det bodde hos hans föräldrar.

Det enda umgänge mellan föräldrarna och barnen som nu är tillåtet, är under övervakning från socialtjänsten.

 

 

 

Mer läsning

Annons