Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misstänkt rånare kvar på Irland

Sommaren 2005 rånade två yxbeväpnade män SE-banken i Gävle på över 1 miljon kronor. Polisutredningen pekar ut två män som skyldiga, men fallet är trots det ännu olöst. Orsaken är att en av männen efter rånet flyttade till Irland, som inte lämnar ut honom till Sverige.
– Det finns inga hållbara bevis mot honom, säger hans advokat Hans Östberg i Falun.

Annons

Polisen hittade efter rånet DNA-spår i rånarbilen som de anser binder 33-åringen till rånet. Men innan han kunde gripas försvann han utomlands. 2006 häktades han i sin frånvaro och en europeisk arresteringsorder är utfärdad.

På grund av Irlands speciella regler för utlämning av misstänkta brottslingar går myndigheterna där inte med på att skicka honom till Sverige.

Vill upphäva häktningsbeslut

I förra veckan försökte advokaten få hovrätten att upphäva Gävle tingsrätts gamla häktningsbeslut. Men hovrätten sade nej.

– Jag tänker försöka driva det här upp till Högsta domstolen. Jag tycker att det är ett anmärkningsvärt fall, säger advokaten.

Advokaten hävdar att DNA-spåret som polisen funnit är ett ofullständigt DNA som inte ger en säker träff. Spåret fanns på en mössa som låg i rånarbilen.

– Dessutom har han papper på att han gick med armen gipsad upp till armbågen vid tiden för rånet. Och inget vittne har sett någon gipsad rånare, säger Hans Östberg.

Sköter sig

33-åringen lever nu enligt Östberg ett bra och välordnat liv i Irland. Han har ett jobb och sköter sin anmälningsplikt hos polisen.

Enligt Östberg erbjöd sig 33-åringen, när han fick veta att han var misstänkt, att åka hem om polisen betalade flygbiljetten. Svaret blev nej. Nu är han häktad och vet att han blir frihetsberövad i samma stund som han sätter sin fot i Sverige.

– Jag utgår från att han skulle återvända om häktningsbeslutet upphävdes, säger advokaten.

Misslyckad bilbrand

Rånet mot SE-banken på Nygatan var spektakulärt. Rånarna slog sig in genom skyltfönstren med yxor och stal över 1 miljon i sedlar. Efter rånet försökte de bränna flyktbilen i en skogsdunge bakom Max vid Norrtull i Gävle. Men elden tog sig inte utan polisen kunde säkra gott om spår där.

Anmärkningsvärt är också att rånarna före rånet stal en vinröd VW Passat och bytte till nummerskyltar från en annan precis likadan bil. Det innebar att polisen till att börja med letade efter fel bil.Gunnar Eriksson

Mer läsning

Annons