Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misstänkt yxrånare lämnas ut till Sverige

/

Efter drygt fem år kan nu miljonrånet mot SEB i Gävle 2005 vara på väg mot en upplösning.
34-åringen som misstänks för yxrånet, och varit på flykt i Irland, lämnas nu ut till Sverige.
– Han är gripen och ska föras till Gävle i slutet av veckan. På måndag hoppas jag att Tingsrätten i Gävle häktar honom, berättar chefsåklagaren Krister Petersson.

Annons

Det var i oktober 2005 som två yxbeväpnade rånare kom över 1,1 miljoner kronor när man slog till mot SEB i Gävle. Polisen hittade efter rånet DNA-spår i rånarbilen som de anser binder 34-åringen till rånet, men innan mannen hann gripas flydde han till Irland.

2006 häktades han i sin frånvaro och en europeisk arresteringsorder utfärdades.

– Jag förstår inte varför Irland inte har lämnat ut honom tidigare. Jag har aldrig varit med om att det har tagit så här lång tid, säger chefsåklagaren Krister Petersson.

Redan 2007 greps mannen på Irland men på grund av landets speciella regler för utlämning av misstänkta brottslingar har myndigheterna där inte gått med på att skicka honom till Sverige.

– Tydligen har han också överklagat besluten vid flera olika instanser och därför har utlämnandet dragit ut på tiden, säger Krister Petersson.

Men förra veckan beslutade Irlands högsta domstol att den efterspanade 34-åringen ska lämnas ut till Sverige och mannen greps.

Krister Petersson på internationella åklagarkammaren ser framemot att få förhöra mannen för första gången.

– Det känns väldigt skönt att få ett avslut. Det är bra för alla inblandade, oavsett om det leder till åtal och fällande dom eller inte, konstaterar Petersson.

Går allt som det ska kommer mannen att föras till Sverige senare den här veckan och på måndag åker Krister Petersson till Gävle Tingsrätt för häktningsförhandlingar.

Den 34-årige mannen är en av Sveriges mest efterspanade personer och han finns med på rikskriminalens nyupprättade lista över Sveriges mest efterlysta personer – Ikaros-listan.

Mer läsning

Annons