Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mittmedia och Schibsted planerar ny gemensam koncern

/

På tisdagen kom beskedet att en ny mediekoncern planeras bildas i Sverige. Mittmedia som bland annat äger Arbetarbladet, Gefle Dagblad och Hälsingetidningarna vill tillsammans med Schibsted starta en ny mediekoncern.

Annons

Koncernen kommer innefatta Mittmedias nuvarande 18 dagstidningar och Mittmedias aktiemajoritet i Promedia där 10 lokaltidningar ingår samt Svenska Dagbladet från Schibsted.

– Vi har under en tid fört samtal om att bilda en ny mediekoncern för att stärka och utveckla våra tidningsföretags position på den svenska mediemarknaden. Nu har vi kommit så långt att vi vill formalisera och fördjupa samtalen, säger Lars Leijonborg, styrelseordförande i MittMedia och Schibsted Sveriges koncernchef Raoul Grünthal i ett gemensamt uttalande.

Arbetarbladets chefredaktör Daniel Nordström tycker det ska bli ett spännande samarbete.

– Det händer saker inom mediebranschen och inte minst inom Mittmedia och jag tycker det är en spännande utveckling. Schibsted är känd för sin styrka när det gäller utvecklingsfrågor och de är duktiga digitalt där vi kan lära oss mycket, säger Daniel Nordström.

Nordström ser inte någon fara i att så många dagstidningar samlas tillsammans utan menar det i dagens medielandskap är viktigt med partnerskap.

– Med det menar jag inte journalistiskt utan att jobba ihop med tekniska lösningar och utvecklingsfrågor. Sen är det naturligtvis den lokala journalistiken vi ständigt har i fokus i tidningarna och sajterna, det förändras inte på grund av det här, säger han.

Anders Eklind, reporter på Arbetarbladet och fackordförande för journalisterna i Gävle blev överraskad av beskedet och säger så här om den framtida sammanslagningen.

– Man kan anta att det innebär att man samordnar ett antal funktioner på liknande sätt man gjort tidigare när tidningar slagits ihop. Men man får hoppas att det inte innebär sämre förutsättningar och mindre resurser för den lokala journalistiken.

Då beskedet kom under tisdagen är det svårt att i dagsläget spekulera i vad det innebär för Arbetarbladet men Anders Eklind hoppas inte det påverkar resurserna för den lokala journalistiken. Resurser som redan i dag är på gränsen till för små menar han.

– Man får avvakta och se. Ha en försiktig avvaktande hållning och så får man hoppas vi kan värna om den lokala journalistiken. När det gäller resurser för den lokala bevakningen så tycker jag att gränsen för vad vi tål har nåtts, säger Anders Eklind.

Arbetarbladets chefredaktör Daniel Nordström är dock övertygad om att den lokala journalistiken inte kommer att drabbas negativt om den nya koncernen blir en verklighet.

– Jag ser det som att vi får en större styrka, jag ser det inte negativt på något sätt, säger han.

LÄS OCKSÅ:

Här diskuterar Arbetarbladets chefredaktör Daniel Nordström affären tillsammans med Gefle Dagblads chefredaktör Anna Gullberg.

Mer läsning

Annons