Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mobiler från Furuvik räddar schimpanser

/
  • Furuviksschimpansernas släktingar i Kongo hotas av coltangruvorna.
  • Tvååriga Selma leker med en låda i stället för att bekymra sig om återvinning.

(Uppdaterad 2 nov) Din mobiltelefon är ett hot mot schimpanser och gorillor. I jakten på mineralet coltan, som används i mobilbatterier, skövlas regnskogen som är apornas hemvist. Nu vill Furuviksparken och barnen i zooskolan hjälpa till genom att återvinna gamla telefoner.

Annons

Mineralet coltan bryts i gruvor i Kongo, på bekostnad av regnskogen. Dels förlorar aporna sitt hem, dels är det vanligt att gruvarbetarna äter apkött. Ing-Marie Persson, schimpansernas bundsförvant i Furuviksparken, är orolig.
– Det är mycket illegal brytning av coltan, och det finns bara i den delen av världen. Om alla fortsätter att bara köpa och köpa elektronik så kommer det att gå åt helvete, säger hon.
Hennes egen mobil är sex-sju år gammal och knapparna börjar lossna.
– Ett antal schimpanser har bitit på den, men den håller, säger Ing-Marie Persson.
Genom återvinning av mobiltelefoners batterier kan man minska efterfrågan på nytt coltan. Under sommaren har djurparksbesökarna kunnat lämna sin uttjänta telefon i en insamlingsholk. Dessutom får barnen i parkens zooskola lära sig om hotet mot schimpanserna.
– Det finns ett ämne i Afrika som man gör mobilbatterier av, och för att få tag i det så bränner man marken där schimpanserna lever, förklarar zoo-eleven Elsa Lundberg.
Hon var ett av 30 barn som i går överlämnade de insamlade telefonerna till Thomas Nylund från Gästrike Återvinnare.
– Jag ska skicka vidare telefonerna till El-kretsen och se till att de återvinns, lovade han barnen.
Zooskolan är Furuviksparkens och Studiefrämjandets sätt att tidigt lära barnen hur viktigt det är att värna om djur och natur. På ett roligt sätt, förstås.
– Vi har fått mata kameler och titta på orangutanger, säger Elsa Lundberg.

Mer läsning

Annons