Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moderna radhus lovordades

/
  • Smart barnbok. Polhems designklass har skrivit en barnbok som handlar om hur man kan spara energi. För det prisades dem med 1 000 kronor.
  • Dubbelt prisad. Lars Andersson och Lennart Hagljung är ett bra team. Idén med de moderna radhuslängorna på Gävle Strand har gett dem byggnads- och miljönämndens nybyggnadspris.

Byggnaderna vid Gävle Strand prisades dubbelt upp när kommunens byggnads- och miljöpriser delades ut i går. Årets nybygge blev radhusen längs Alderholms­kanalen.

– Det är alltid roligt och hedrande att det man gör uppskattas, säger byggherren Lars Andersson.

Annons

De sex radhusen längs kanalen är byggda i modern stil. Varje bostad är insynsskyddad av garage och den vita putsen lyser upp oavsett väder. Det är delar ur byggnads- och miljönämndens motivering för nybyggnadspriset för 2010.

– Idén var att göra något som ser modernt ut. Det finns inte så många moderna hus i Gävle och därför är det extra roligt att få ett sådant här erkännande, säger arkitekten Lennart Hagljung.

Fastighetsföretaget Lupinens vd Lars Andersson och Lennart Hagljung var de som i går prisades med diplom och blommor för radhusen på Gävle Strand. Men Lars Andersson är noga med att poängtera att det är flera som jobbat för att göra projektet lyckosamt.

– Det är lagarbete det handlar om, det är inte bara en persons verk utan flera. Men utan mina och Lennarts idéer och vilja hade det aldrig blivit gjort från början, säger Lars Andersson som också tidigare mottagit pris från Gävle kommun. 1996 tilldelades han byggnadsvårdspriset.

– Jag gör det jag tror på oavsett vad andra tycker och därför är det extra roligt att det uppskattas, säger han.

Vanligen brukar byggnads- och miljönämndens årliga prisutdelning ske innan sommaren. I år fick däremot ceremonin skjutas upp på grund av för få nomineringar.

Men i går kunde nämnden till slut dela ut fyra priser och ett stipendium inom områdena byggnation och miljö.

Byggteknikpriset tilldelades Skanska för arbetet i Nyhamn på Gävle Strand och byggnadsvårdspriset gick till syskonen Johan och Linda Mildner som tillsammans renoverat en före detta fiskargård på Limön.

– Det här priset ger oss extra motivation till kommande projekt, för de kommer aldrig att ta slut, sa en skrattande Johan Mildner när han tog emot priset.

Mer läsning

Annons