Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mordbrandsdömd friades

Han greps ett par hundra meter från brottsplatsen och kläderna luktade bensin. Men hovrätten frikände i dag en 31-åring från åtalet för försök till mordbrand.

Annons

Två personer i en lägenhet på Brynäs märkte en kväll i november att någon hällde in bensin genom brevinkastet. De hörde och såg hur flera personer utanför försökte få eld på en tändare. Men de misslyckades med att tända på bensinen.

En kort stund senare grep polisen en bensinluktande man ett par hundra meter därifrån. Han har, enligt polisutredningen, tidigare haft ett förhållande med kvinnan som bor i lägenheten. Han åtalades och tingsrätten dömde honom till 14 månaders fängelse.

Nu har hovrätten prövat domen och anser också att mycket talar för att mannen i varje fall är en av de personer som fanns utanför. Men därifrån till att slå fast att han är skyldig till mordbrandsförsöket är att gå för långt, anser hovrätten.

För en fällande dom krävs att alternativa förklaringar är i princip uteslutna, slår hovrätten fanns.

Man framhåller också att det i utredningen inte finns något motiv till att han skulle ha tänt på. Hans exflickvän misstänkte inte honom, utan trodde att en annan person låg bakom branden.

Mer läsning

Annons