Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Mordet på Anna var det svåraste jag upplevt i mitt yrkesliv"

/
  • Just nu arbetar Ingrid Iremark med att marknadsföra Sverige.
  • Just nu arbetar Ingrid Iremark med att marknadsföra Sverige.

Departementsrådet Ingrid Iremark har under fyra decennier befunnit sig i händelsernas centrum. Hon har jobbat nära Anna Lindh, Göran Persson och Anna-Greta Leijon. Efter tsunamikatastrofen utpekades Ingrid som en av hjältarna, hon insåg tidigt och agerade kraftfullt för att UD snabbt skulle skicka hjälpinsatser till Thailand.

Annons

Vi träffas hemma i Ingrid Iremarks smakfullt inredda radhus i Gävle. För ovanlighetens skull är hon hemma en vardag. Som departementsråd veckopendlar hon annars till sitt jobb på utrikesdepartementet i Stockholm. Vårsolen lyser utanför. I helgen har hon haft besök av Anna-Greta Leijon, de har förblivit goda vänner sedan de jobbade tillsammans på 1980-talet.

– Huset tog vi över av min mans föräldrar för 15 år sedan, de var båda lärare på Borgarskolan. Eftersom hans föräldrar alltid har bott här har vi haft en nära kontakt med Gävle i alla år.

Hur hamnade du på UD?

– Jag är journalist från början och har arbetat på Folkbladet i Norrköping och TCO-tidningen. Efter det hade jag några informationsjobb, bland annat åt Södertälje kommun och Patentverket. 1979 gick jag diplomatutbildningen och har jobbat där sedan dess men har varit tjänstledig i långa perioder, bland annat när jag var pressekreterare åt Göran Persson. Jag har gjort många olika saker.

När hon var ny på UD:s pressbyrå tog hon emot det första samtalet om att en sovjetisk ubåt hade gått på grund i Gåsefjärden. Sedan följde dramatiska dagar då pressen ringde oupphörligen.

– Det var en spänd situation och det gällde att hålla tungan rätt i mun och inte säga för mycket eller för lite, minns hon.

Natten mellan den 28 februari och 1 mars 1986 väcktes Ingrid Iremark av ett samtal från Olof Palmes pressekreterare Kjell Lindström. Statsministern var mördad och att alla i regeringen måste informeras och samlas. Ingrid Iremark var pressekreterare åt dåvarande arbetsmarknadsminister Anna-Greta Leijon.

– Det tog några timmar innan jag hade fått tag på Anna-Greta. Det fanns inte lika bra kommunikationsvägar som nu, framför allt inga mobiltelefoner.

Anna-Greta Leijon befann sig på sportlov i Sälen utan telefon. Ingrid var tvungen att be polisen söka upp henne i stugbyn. Anna-Greta tog genast en taxi från Sälen och var framme i Stockholm på morgonen.

– Mordet på Olof Palme var oerhört sorgligt och tragiskt. Det har kastat en skugga över Sverige.

Under 1990-talet krisår var Ingrid Iremark pressekretare åt Göran Persson.

– Det var en spännande och utmanande tid. Arbetsbördan var stor, jag tror inte att jag var riktig ledig en enda gång under de sex åren.

Hur var han som chef?

– Göran Persson var en oerhört bra chef och jag har stor respekt för honom. Han var skicklig som politiker och talare. Han hade en förmåga att tänka framåt. Jag jobbade för honom under en väldigt svår tid när vi hade stora budgetunderskott och var tvungna att skära i välfärden. Det var inte lätt och han blev inte alltid så populär som finans- och statsministerminister. Men det gäller att ha uthållighet och veta vad man vill. Det är tack vare Göran Persson som Sverige är i ekonomiskt gott skick i dag.

När Ingrid Iremark senare blev presschef på UD hade hon ett nära samarbete med Anna Lindh.

– Som utrikesminister var hon min chef. Hon var jättebra! Anna utstrålade så mycket energi och dynamik att man inte kunde undgå att bli påverkad. När det händer mycket hela tiden och uppstår saker som är besvärliga att hantera är det bra att ha en person i toppen som vågar ta sig an svåra utmaningar.

Bara några timmar innan Anna Lindh blev mördad på NK pratade Ingrid med henne och önskade henne lycka till i tv-debatten som skulle sändas samma kväll.

– Mordet på Anna var det svåraste jag upplevt i mitt yrkesliv. Det berörde mig djupt. Jag saknar henne.

Hade Sverige sett annorlunda ut om Anna Lindh hade levt i dag?

– Det kan man bara spekulera i. Jag tror att man ska akta sig för sådana historieskrivningar. Men både mordet på Olof Palme och Anna Lindh är något av ett trauma för hela Sverige och det socialdemokratiska partiet.

I egenskap av presschef på UD hade Ingrid Iremark en viktig roll i tsunamikatastrofen. I katastrofkommissionens rapport namnges hon som en av de personer som snabbt insåg att här hade UD en stor och svår uppgift att lösa och hon larmade flera kolleger.

Du har utpekats som en av hjältarna under tsunamin.

– Nja, det finns inga hjältar eller förlorare i den här händelsen. Alla gjorde så gott vi kunde med den information vi hade. Katastrofens omfattning var svåröverblickbar de första timmarna.

Men du förstod tidigt allvaret.

– Ja, man är lite programmerad som före detta journalist, att det gäller att vara steget före om det går. Jag fanns tidigt på plats på annandagen och försökte snabbt komma i gång med press- och informationsarbetet och få ett grepp om situationen.

Hon verkar vara typen som kan hålla sig lugn och rationell i alla lägen.

– Det är nödvändigt men det är nog också en vana. När det uppstår svåra problem måste de lösas.

Mellan åren 2005 och 2010 var hon ambassadör i Ottawa i Kanada.

– Kanada är till ytan världens näst största land där stora delar i norr är helt obebodda. Men det är också ett land som är oerhört mångkulturellt. I de stora städerna är 30-40 procent av befolkningen födda utanför Kanada, landet tar emot ungefär en kvarts miljon invandrare per år.

– Invandring betraktas inte som ett problem i Kanada utan som en tillgång som är helt nödvändig för att få tillväxt och dynamik. Det finns också en stor respekt för andra kulturer och andra sätt att leva.

Hon trivdes i Kanada men det var för långt borta från barn och barnbarn. När hon blev erbjuden tjänsten som generalkonsul på Åland tackade hon gladeligen ja.

– Åland har trevliga människor, vacker natur och ett blomstrande kultur- och föreningsliv. Jag stortrivdes! Jag var Sveriges utsända representant på Åland med uppdrag att öka samarbetet mellan Sverige och Åland.

Som generalkonsul kom hon i kontakt med Gävle Symfoniorkester, som också är Ålands husorkester. Efter att ha flyttat hem till Gävle igen blev Ingrid ny ordförande för Gävle Symfoniorkesters vänner i mars, efter Barbro Holmberg. Vänföreningen har över 400 medlemmar.

– En symfoniorkester av den här höga kvaliteten kan öppna många dörrar. Jag har sett hur viktig kulturen är för kontakter mellan människor och länder.

Mer läsning

Annons