Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Motsättningar i nazistkretsar bakom knivdådet?

/
  • På en av toaletterna i scoutstugan fanns en blodpöl från den knivhuggne 19-åringen.

Motsättningar mellan medlemmar i den nazistiska Svenska motståndsrörelsen, SMR, och avhoppare från organisationen kan ha varit motivet till knivskärningen vid vit maktkonserten i sjöscouternas stuga i helgen. Den knivskurne 19-åringen har tidigare varit aktiv i SMR, men lämnade organisationen för ett halvår sedan.

Annons

19-åringen har berättat för polisen att han attackerades av några personer som han kände igen som medlemmar i SMR. De slog honom med först med en snöskyffel och sedan med en stol. Direkt efter det fick han ett hugg med en morakniv i sidan, som med lite otur kunde ha dödat honom. Sticket tog någon centimeter från njuren.

Det är oklart om polisen ännu har säkra uppgifter om vem som delade ut knivhugget. Polisen har identifierat ett antal av deltagarna i bråket, men har inte hunnit hålla några förhör med dem.

19-åringen, som är bosatt i en Stockholmsförort säger sig inte personligen ha blivit utsatt för några hot före misshandeln. Däremot har han hört rykten om att avhopparna skulle "tas".

Gävlepolisen samarbetar nu både med Rikskriminalpolisen och med andra polisdistrikt, bland annat Stockholm, för att ringa in gärningsmannen.

Nätverket Rock against communism, som arrangerat många vit makt-fester, bland annat den i Gävle, meddelade på måndagen att man upphör med all utåtriktad verksamhet, och att alla lokalavdelningar upphör att existera. Beslutet motiveras inte och ingen koppling till bråket i Gävle anges. I fortsättningen blir det endast interna evenemang med särskilt inbjudna, står det på hemsidan.

Händelsen i Gävle är för övrigt ämne för ganska vildvuxna diskussioner på några diskussionsforum på nätet. Motsättningen mellan Svenska motståndsrörelsen och ett antal avhoppare som nu finns bland annat i nätverket Fria nationalister nämns på flera ställen.

Enligt uppgift lämnade hösten 2008 ett antal medlemmar SMR och sökta sig till andra grupper.

Mer läsning

Annons