Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moussa: ”Gävle sparar mycket på att vi finns”

/
  • Kadir Akmese och Talib Yildiz bor på Nordost och brukar besöka Rapatacs aktivitetscenter efter skolan för att spela pingis, biljard och datorspel – men först måste de göra läxorna.
  • Rapatacs aktivitetscenter har i dag 160 medlemmar som mer eller mindre regelbundet besöker centret.

Åtta månader efter att det öppnade lockar Rapatacs aktivitetscenter många ungdomar till Nordost – trots att de måste göra läxorna innan de får aktivera sig på andra sätt.

– Gävle kommun har sparat mycket pengar på att vi finns, säger Rapatacs grundare Moussa N’Diaye.

Annons

När Mötesplatsen lägger ner vid årsskiftet lyser de organiserade verksamheterna för ungdomar i Gävle centrum med sin frånvaro.

Närmast till hands finns Rapatacs aktivitetscenter på Nordost som öppnade i april. Centret som drivs av den privata stiftelsen med samma namn riktar sig mot yngre grupper än Mötesplatsen, och för att få delta i dess aktiviteter måste man registrera sig som medlem.

– Det är synd att Mötesplatsen lägger ner. Det behövs ställen för ungdomar i centrum, men det behövs egentligen fler ställen överallt, säger Rapatacs grundare Moussa N’Diaye som samtidigt gläds över att aktivitetscentret redan lockar så många ungdomar.

– Det har gått över förväntan bra men tanke på den tuffa start vi hade då medlemsantalet sjönk.

I dag besöker 160 medlemmar centret regelbundet. Huvuddelen kommer från Nordost och Öster men alla mellan 7 och 18 år är välkomna.

Och nu börjar barnen och ungdomarna förlika sig med att de måste sköta skolan och delta i läxhjälp innan de får sätta igång med annat.

– I början var det mycket ”varför då?”, men nu är det inga problem, berättar Moussa N’Diaye.

– Det är det som är coolt, vi ser hur deras mentalitet förändras. Vi ställer krav och tar ett vuxet ansvar och vi ser hur de växer.

Medlemsavgiften ligger på 500 kronor per termin, men den betalar man om man kan och vill bidra. Ungefär 25 procent av medlemmarna har betalat.

Är avgiften frivillig?

– Nej inte riktigt, men om vi säger så här, säger du att du inte kan betala då måste jag lita på dig, säger Moussa N’Diaye.

Utöver medlemsavgifterna får Rapatac sina pengar från privata sponsorer och på så sätt går de runt – om än knappt.

– Vi kämpar. Det går inte att jobba här utan att kämpa. Bra saker är svåra att genomföra och alla som jobbar här ska ha en eloge. Vi har lagt ner mycket jobb. Gävle kommun har sparat mycket pengar på att vi finns, säger Moussa N’Diaye.

Mer läsning

Annons