Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

MS-sjuk på sjukhus förlorar assistent

/

Marie Petersson är orolig för sin MS-sjuke far Tord Norberg. Hans personliga assistenter som är med honom dygnet runt får inte följa med när Tord ligger på sjukhuset.
– Hela hans trygghet är bortdragen. Jag förstår inte varför sådana regler måste finnas, säger Marie Petersson.

Annons

64-årige Tord Norberg har haft sjukdomen MS i över tio år. Han har sakta men säkert blivit sämre och kan inte längre röra sina armar och ben. Sedan i våras har han även börjat få problem med att tala och han har hjälp av en personlig assistent från kommunen dygnet runt.

– Assistenterna är pappas armar och ben. De hjälper honom med allt och när han har dem mår han väl, berättar Marie Petersson.

Blev sämre i sin MS

 

I onsdags fick Tord Norberg lov att läggas in på sjukhuset eftersom han blivit sämre i sin MS och dessutom fått lunginflammation. Men assistenterna, som han har enligt LASS, lagen om assistansersättning, får inte vara med honom på sjukhuset.

– Personalen på sjukhuset har begränsade resurser och kan inte vara med pappa hela tiden. Nu är han både sjuk och ensam och assistenterna har betalt precis som vanligt men inget att göra, säger Marie Petersson.

Det är försäkringskassan som har fattat beslutet att Tord Norberg inte får ersättning för sina personliga assistenter under sjukhusvistelsen. Eva Alner Liljedahl, områdeschef på försäkringskassan i Gästrikland, vill inte uttala sig i det enskilda fallet men berättar hur lagen fungerar.

– Om man läggs in på sjukhus ska man ha särskilda fel för att man ska få med sig sin assistent, säger hon.

Det kan handla om personer med till exempel svår autism som kräver att bli omhändertagen av ett begränsat antal personer. Ett annat exempel är personer som inte klarar av att kommunicera över huvud taget.

Säger oftast nej

 

– Om man inte kan säga ja eller nej på ett adekvat sätt beviljar vi att man får sin assistent med sig, men kan man kommunicera så säger vi oftast nej, säger Eva Alner Liljedahl.

Hon berättar också att lagen inte tar någon hänsyn till vilken bemanning som finns på sjukhuset, trots att det kan skilja mycket i personalresurser mellan en intensivvårdsavdelning och en vanlig vårdavdelning.

Individuella behov

 

– Därför är det oerhört viktigt att hälso- och sjukvården kan se varje individs behov.

Marie Petersson hoppas att sjukhuset kan sätta in den hjälp hennes pappa behöver, men vet att varje ny människa blir jobbigt för Tord.

– Det heter personlig assistent för att hjälpen är personlig. Det känns onödigt att kommunen och landstinget ska vara så åtskilda och att systemet är så byråkratiskt, säger hon.

Mer läsning

Annons