Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mums! Vi har hittat våra favorit-semlor

/

Semmelsäsongen har dragit igång – i bageriet, konditorier och butiker säljs klassiska semlor och semlor med nya smaker som groda, kaffe, wiener eller choklad.

Arbetarbladet har testat åtta av Gävles semlor och korat en vinnare.

Annons

Varje svensk äter fyra till fem semlor per år. Och varje år bakas det 42 miljoner semlor i landet.

Från början åts semlan som en förberedelse för den 40 dagar långa katolska fastan innan påsk. Semlan skulle ätas dagen före askonsdagen då fastan inleddes, dagen som kallas för fettisdagen. I år infaller den 8 mars.

Från Gustav Vasas tid

Semlan tros ha kommit till Sverige någon på 1500-talet när Gustaf Vasa var kung.

När den först introducerades i Sverige kokades den före servering i mjölk och serverades i en djup tallrik med varm mjölk, det kallas för ”hetvägg”.

Under 1800-talet åts de med mjölk, socker och kanel. Det var först i början på 1900-talet som dagens klassiska semla med grädde och mandelmassa gjorde sitt intåg.

Men hur ska en bra semla vara då? Arbetarbladets panel har provat åtta semlor från olika konditorier och butiker i Gävle.

Alla av den klassiska varianten med kardemummabulle, grädde och mandelmassa. Panelen har fått bedöma utseende, smak och konsistens och sedan betygsatt varje semla individuellt.

– Fördelningen mellan bulle, mandelmassa och grädde är viktig, den ska helst var perfekt, sa en av panelmedlemmarna.

– Den ska byggas på höjden, som en trestegsraket, var en annan åsikt.

– Locken ska inte vara för små, utan vara stora. I år verkar det vara en trend med små lock, tyckte en person.

Hur en perfekt semla smakar går åsikterna lite isär om i testpanelen.

Några tyckte att mandelmassan ska smaka mycket, medan andra var mindre förtjusta i de med stark smak.

Det var jämnt mellan de semlor som låg i toppen av testet, men till slut stod Konditori Princess semla som vinnare.

Mer läsning

Annons