Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Musikhataren som blev organist

/
  • Vasaskolans orgel ljuder igen, efter att knappt ha använts på närmare 50 år. Det är en av eleverna, Max Jonsson, som spelar. På några år har han gått från oerhört ljudkänslig till mycket musikintresserad.

Under många år hatade Max Jonsson musik och hade mycket svårt för omgivningens alla ljud. Hans liv förändrades helt när han lärde sig att sålla bland ljudintrycken och spela orgel. Nu har han väckt liv i Vasaskolans 150 år gamla orgel och blivit skolans egen organist.

Annons

Klockan tolv i går höll Max Jonsson lunchkonsert i Vasaskolans aula. Ur den gamla ljusblå orgeln trampade han fram vackra toner av Bach, Mendelssohn med flera.

Förra rektorn Arne Övrelid hade stolt bjudit in pressen och presenterat förstaårseleven Max Jonsson som Vasaskolans nya skolorganist, något man inte haft på närmare 50 år.

Själv ger Max Jonsson ett lite blygsamt och artigt intryck.

– Kommer ni för konserten är ni lite tidiga, säger han, när han får se en handfull personer på aulans läktare.

När han förstår att vi är journalister som vill ställa frågor undrar han:

– Är ni intresserade av orgeln? Den är väldigt speciell, en 150 år gammal Åkermanorgel.

– Första dagen när jag började här på Vasa gick jag upp och tittade på orgeln. Nu sitter jag ofta här och övar på rasterna.

När vi frågar börjar Max Jonsson berätta sin historia. Under flera år hade han mycket svårt för ljud. Allt lät för högt, och han hade svårt att sålla intrycken. Han fick speciella öronproppar för att kunna höra tal, men stänga ute andra ljud.

– Jag hatade all sorts musik. Och jag blev väldigt isolerad också.

I sjuan var han tvungen att ha musik på schemat för att få fullständiga betyg. Han fick då enskild undervisning, och började med teori, som han har lätt för.

– Sedan fick jag börja klinka lite på en synth där jag kunde bestämma volymen. Det var inte så hemskt ändå, när jag kunde styra själv. Den sommaren köpte jag en egen liten synth, och började spela lite Mozart och Beethoven hemma.

Vid ett besök i Uppsala domkyrka fascinerades Max Jonsson av den stora orgeln och blev sugen på att prova. Han började ta lektioner för två år sedan.

– Nu är orgel och klassisk musik mitt största intresse. Jag har lärt mig att hantera ljud på ett helt annat sätt och jag fungerar mycket bättre socialt. Det här har verkligen förändrat mitt liv.

Mer läsning

Annons