Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mycket ensamarbete går ut över boende - "kan inte få gå själv med personal på bio"

/
  • Enligt personalen kan de funktionshindrade på gruppbostäderna bli av med sin ensamtid då de en och en får göra saker med personalen som att simma, shoppa eller se idrottsevenemang. OBS! Bilden är tagen i ett annat sammanhang.
  • Här på Allévägen 5C och på de andra gruppbostäderna som Frösunda ska driva är personalen oroliga över ett dåligt schemaförslag.

Personalen på de sex gruppbostäder i Gävle kommun som Frösunda tar över från Attendo känner oro. Anledningen är att de fått schemaförslag med fler ensamturer.
– Det går också ut över de boende eftersom vi inte kan erbjuda ensamdagar på samma sätt, säger Aina Engman som jobbar på Allévägen 5B i Hagaström.

Annons

Ladda ner Arbetarbladets nya app till Iphone eller Android för lokala nyheter direkt i din smarta telefon.

Det handlar om sex gruppbostäder för personer som omfattas av LSS (lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade). Tidigare har var och en av de boende haft så kallad ensamtid, då en personal och en boende exempelvis går på ishockey, simmar eller ser en film på bio.

– Det går inte med ensamarbete eftersom en del boende inte får lämnas själva här hemma. Hur kul är det egentligen att ha med grannen till frisören? frågar sig Aina Engman, som också är fackligt ombud för Kommunal på arbetsplatsen.

Ytterligare en försämring i det föreslagna schemat är utökad jourtid - tid när personalen på natten får lägre betalning då de förväntas sova.

Oron bland personalen har gjort att en del redan bestämt sig för att jobba vidare inom Attendo. Även det slår mot de boende.

– Vi som jobbar här är tryggheten för dem.

LÄS OCKSÅ: De tar över driften av flera gruppbostäder i Gävle

Signalerna om försämrade scheman har nått Kommunal i Gävle. Annica Norling, regionalt ombud och skyddsombud för privatanställda inom Kommunal i Gävle, säger att hon begärt en förhandling med Frösunda om scheman.

– Innan förhandlingen ska Frösunda ihop med våra anställda och ombud gör en riskanalys vad nya scheman får för konsekvenser. Det är de anställda som kan det här bäst. Nuvarande schema gäller tills vi förhandlat klart, säger Annica Norling.

Är du orolig för att dina medlemmar ska må dåligt?

– Självklart värnar vi om deras arbetsmiljö.

Vad är då kommunens ansvar för att det fungerar vid gruppbostäderna? Vi frågade Lisa Isokivelä, biträdande förvaltningschef på Omvårdnad Gävle.

– Verksamheten drivs på entreprenad vilket innebär att kommunen har det yttersta ansvaret.

Det verkar som att de boende kan bli av med sin ensamtid med personalen på grund av mindre bemanning. Vad säger LSS om rätten till sådan ensamtid?

– LSS säger at man har rätt till goda levnadsvillkor och att insatserna skall utformas efter den enskilda behov, svarar Isokivelä.

MER LÄSNING: Tillstånd dröjer för privat vårdbolag – då tar kommunen över ansvaret för gruppbostäderna

Anna Sjöberg, presskontakt på Frösunda, säger att de följer den överenskommelse som de gjort med kommunen om hur boendena bäst ska drivas. Genom överenskommelser ska det säkerställas att alla funktionshindrade får den tjänst som de har rätt till och som kommunen beställt.

Ni föreslår också ett schema med mer sovande nattjour, även det är personalen kritiska till. Tänker ni lyssna på vad de tycker?

– På vissa verksamheter är sovande jour fullt tillräcklig, på andra enheter behövs andra lösningar. Men det är kundernas behov och kommunens beställning som styr hur bemanningen utformas, svarar Anna Sjöberg.

De sex aktuella gruppbostäderna ligger på Allévägen 5B, Allévägen 5C, Norra Skeppargatan 28B, Stiftelsevägen 6, Södra Slottsgatan 17C och Åbyforsvägen 61.

Mer läsning

Annons