Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Myggstrategin är klar

/
  • Myggbekämpning. Länsstyrelsens strategi för fortsatt bekämpning av stickmyggorna i nedre Dalälven är nu klar. Där pekas bland annat på vikten av att se över vattenföringen i älven.

15 575 000 kronor. Så mycket vill Länsstyrelsen Gävleborg att regeringen avsätter för myggbekämpningen kring nedre Dalälven de närmaste tre åren.

Planen är att föra en dialog med kraftbolagen men också att fortsätta bekämpa mygg­eländet med det biologiska medlet Bti.

Annons

Det var i maj som regeringen gav Länsstyrelsen Gävleborg i uppdrag att redovisa hur man arbetar långsiktigt med att begränsa stickmyggorna kring nedre Dalälven.

Länsstyrelsen har under hösten tagit fram en regional landsskapstrategi och genom stormöten i Mehedeby och Gysinge har man lyssnat på vad befolkningen i de drabbade områdena har för idéer och tankar kring mygghelvetet.

När projektledaren Anna-Carin Lundqvist och Mats Hindström, från Länsstyrelsen Gävleborg, i går presenterade den 171-sidor långa rapporten för regeringen, konstaterade man att bekämpning med det biologiska bekämpningsmedlet Bti är fortsatt nödvändigt.

Se över vattenföringen

Men en av de allra viktigaste åtgärderna, för att begränsa stickmyggen, är att tillsammans med kraftbolagen se över vattenföringen i älven. Länsstyrelsen vill att NeDa, Vattenregleringsföretagen, Fortum, Vattenfall, SMHI, länsstyrelserna och Naturvårdsverket ingår i en samverkansgrupp för att få en helhetssyn över vattenföringen i Dalälven och få en bild av hur denna påverkar myggproduktionen i nedre Dalälvsområdet.

Man vill också titta på andra myggbegränsningsmetoder såsom myggfällor och dikesrensning.

Statliga medel behövs

För att kunna genomföra den regionala landskapsstrategin och de föreslagna åtgärderna för att minska stickmyggorna behöver de involverade länsstyrelsen statliga medel och man vill anställa tre projektledare på heltid.

I de beräkningar man har gjort tror man att projektet totalt kan komma att kosta 15 575 000 kronor under tre år.

Även Naturvårdsverket presenterade sin utredning för regeringen i går och även den rapporten pekade på problemet med vattenföringen och att en dialog med kraftbolagen är nödvändig.

Mer läsning

Annons