Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mystisk klubb slog upp dörrarna

/

Ett flerhundraårigt sällskap med pampiga lokaler, mystiska symboler och hemliga grader slog upp portarna för allmänheten i Gävle i går. Men några hemligheter behöll de för sig själva.

Annons

Vi sitter i ett stort rum som är som hämtat direkt från en konspirationsteoretikers våta drömmar. Stearinljusen brinner. På varje sida står en tron och från några av dem skjuter någon sorts spjut fram.

Det är märkliga symboler överallt och över portarna står ordens budord inskrivna: Besök de sjuka, Hjälp de nödställda, Begrav de döda och Uppfostra de föräldralösa. Över alltihopa vakar det allseende ögat i en triangel. Och i mitten står en medaljbeprydd herre med mikrofon som förklarar vad de gör i sällskapet: strävar efter att bli bättre människor.

När han pratat färdigt släcks lokalen och en stjärnhimmel uppenbaras i takvalvet. Den är gjord genom att de borrat små, små hål som belyses uppifrån av lampor. Tydligen ska den exakt avspegla hur stjärnhimlen såg ut på den här platsen då huset invigdes på 1930-talet.

Odd Fellows bildades i början av 1800-talet men har rötter ännu längre tillbaka, och orden har som mål att de ska utöva människokärlek och barmhärtighet. Deras strävanden belönas av orden med att de får stiga i graderna, från invigningsgraden kan man nå vänskapens grad, kärlekens grad och sanningens grad, och därifrån ytterligare grader. Exakt vad som gäller för att nå de här graderna är hemligt för utomstående.

I praktiken ägnar de sig åt att samla in medel till välgörenhet. Och när mötena i den pampiga lokalen är slut går de ner till klubblokalen och äter en gemensam middag.

Och förutom möjligheten att kunna bidra med välgörenhet är det umgängesformerna som gör Odd Fellows så bra, tycker undermästare Hans Hedlund:

– Det är den här formen som passar mig, att umgås med likasinnade och få ha intressanta diskussioner två gånger i månaden.

Och Jeanette Lewinter, som är medlem i den kvinnliga Odd Fellows-logen, håller med.

– Vi jobbar mycket utåt men vi jobbar också mycket inåt. Vi blir ständigt påminda om betydelsen av vänskap och kärlek och vi är uppmärksamma på varandra.

Mer läsning

Annons