Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Något måste göras – innan det är försent

Annons

Efteråt är det alltid försent.

När Matti Saari i tisdags osäkrade sin nyköpta pistol i klassrummet i Kauhajoki var allt för sent.

När Anders Eklund stoppade Engla på skogsvägen utanför Stjärnsund i april var allt för sent.

Matti Saari skickade ut en dånande varningsignal på nätet dagarna före massmordet. Polisen såg den, men det hjälpte ändå inte.

Varningsklockorna från Anders Eklund hade inte samma volym, men är lätta att tolka genom backspegeln. Hans snedvridna och ibland brutala sexfixering har varit tydlig då och då under hans liv.

Poliser har sett det, domare har sett det, Torsåkersbor har sett det.

Rättsväsendet har följt lagen och låst in honom ett par gånger.

Något mer borde naturligtvis ha hänt – innan det var för sent.

Men hur lätt är det att skilja ut en blivande våldtäktsman eller mördare bland de olyckliga som dagligen passerar polishus, domstolar, fängelser och psykiatriska kliniker?

Anders Eklund ser inte alls farlig ut. I rättssalen och i de bandade videoförhören verkar han snarast lite dumsnäll. Sveriges rättssalar rymmer dagligen betydligt till synes ruggigare typer.

Hur många bör vi låsa in, och när? En psykiatriläkare jag talade med berättade att forskningen visar att vi måste ta till onödiga och omfattande tvångsåtgärder mot tusentals oskyldiga människor för att förhindra att en enda våldtar eller mördar. Det samhället vill inte jag leva i, sa han. Inte jag heller.

Men vad kan vi göra med alla Matti Saari och Anders Eklund – innan det blir för sent? För deras offers skull, för deras egen skull, för din och min.

Vi måste kanske börja tidigare. Det finns många som möter dem på vägen genom livet som har lätt att se behoven – förskollärare, skolsköterskor, lärare, fritidsgårdsföreståndare, poliser, socialsekreterare.

Men det kostar att stödja och hjälpa. Vilka motorvägsbyggen, idrottshallar och kultursatsningar vill vi avstå för att lappa hålen i de olyckligas själar – innan det är för sent?

Och skatten är ju redan så hög... Eller avstår du gärna din nästa utlandsresa, eller platt-tv?

Så att alla Matti och Anders får chansen att må lite bättre – innan det är för sent.

Så att Engla får cykla hem till mamma.

Mer läsning

Annons