Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nämndeman avgår efter granskning

/

Hans Welander (SD) avgår som nämndeman efter att Arbetarbladets avslöjat att han delat muslimfientliga länkar på Facebook. Han funderar även på att hoppa av kommunfullmäktige.

Annons

Arbetarbladet avslöjade att Hans Welander (SD) delat länkar på sin Facebooksida där muslimer pekas ut som brottslingar, terrorister och våldtäktsmän. Welander är ledamot i Sandvikens fullmäktige och nämndeman i Gävle tingsrätt.

Nu slutar han som nämndeman. Han säger att det beror på hot.

– Ja, jag har blivit hotad i mitt hem, säger Hans Welander.

Han säger att han också tvekar kring att fortsätta som fullmäktigeledamot.

– Det är ett stort frågetecken för mig. Jag önskar att jag aldrig hade gett mig in i politiken. Jag vill bara glömma det här.

Welander menar att han bara kritiserat terrorgrupper som IS och Boko Haram.

– Man får faktiskt kritisera IS självmordsbomber och våldtäkter. Jag är inte emot islam, jag är inte emot koranen.

Welander delade bland annat en länk från muslimfientliga Dispatch International och Nationell Idag, det högerextrema partiet Nationaldemokraternas tidning. Flera länkar på Welanders sida kommer från de rasistiska hatsajterna Exponerat och Avpixlat. Andra inlägg var från muslimfientliga sajter samt Youtubeklipp med muslimfientligt innehåll.

Anita Wallin Wiberg, lagman och chef vid Gävle tingsrätt, tycker att det är rätt att Welander avgår.

– Ja, utifrån det jag läser i tidningen. Som nämndeman representerar man tingsrätten och då får man vara försiktig med hur man torgför sina åsikter. Framför allt med den här typen av länkar finns det alltid en risk att det leder till att någon misstror domstolen och objektiviteten i domstolen, säger hon.

Hans Welander säger att han ber om ursäkt.

– Jag vill be alla som har känt sig kränkta om ursäkt. Och alla nämndemän som har fått kritik för detta. De gör ett fantastiskt arbete.

Läs hela granskningen HÄR

Mer läsning

Annons