Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Namninsamling för ett tågstopp i Bergby

/
  • På 60-talet stängde tågstationen som då fanns samhället just nedanför krogen i centrala Bergby.
  • Daniel Englund vill att en tågstation ska uppföras i Bergby – snart.

I Bergby dundrar tågen förbi flera gånger om dagen. Men inget av dem stannar. Nu har en namninsamling startats för att få ett tågstopp på orten.

Annons

På olika ställen runt om i Bergby och Norrsundet finns det namnlistor. De som plitar ner sitt namn en av dem vill att en tågstation ska byggas upp i Bergby.

– Under höstmarknaden i Norrsundet gick vi runt och samlade underskrifter, och det var väldigt många som skrev under. Det märks att det är efterfrågat, säger Daniel Englund, styrelseledamot i Knutpunkten Landsbygdscenter Hamrånge.

Det är han som har tagit initiativ till namninsamlingen. Han menar att ett stopp på orten bara skulle vara positivt.

– Att ta bussen till Gävle kan ibland ta upp mot en timme, och att köra bil 40 minuter. Ett tågstopp skulle göra det lättare för alla som pendlar både till och från Hamrånge. I dag finns heller inga möjligheter att pendla norrut, säger han.

LÄS OCKSÅ: Tågdag i Norrsundet

Han pekar också på att besöksnäringen skulle må bra av att bygden blir mer lättillgänglig för personer som bor utanför den - turister som kommer för att bada eller äta.

Det är heller inte första gången som han väcker frågan.

– Jag skrev en insändare för lite mer än ett år sedan, och flera kända namn i bygden skrev under. Men det rann väl ut i sanden då.

LÄS OCKSÅ: Hamrånge behöver ett tågstopp - nu!

I översiktsplanen för utbyggnaden av dubbelspåret finns en ny tågstation i Hagsta planerad. Ett tag fanns en station i Bergby, vid kyrkan, med som alternativ. Men av logistiska skäl är det i stället Hagsta som Gävle kommun valt att gå vidare med. I planen som sträcker sig till 2025 finns dock inte pengar avsatta för detta än, därför kan det dröja upp mot 15 år innan stationen byggs.

– Det ligger väldigt långt in i framtiden. Vi tycker att vi borde ha ett stopp redan nu.

LÄS OCKSÅ: Ny järnvägssträckning kan ge station vid sjukhuset

Om några veckor ska listan med namn sammanställas och lämnas över till bland annat kommunstyrelsen.

Mer läsning

Annons