Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Namnlag kan stoppa familjens Irlandsresa: "Helt bisarrt"

/
  • Naomi Farragher Morén och Jimmy Farragher Morén med nyfödde sonen Robin. Familjen har planerat att åka till Irland senare i år, men den svenska namnlagen ser ut att sätta stopp för resan.

Familjen Farragher Morén planerar att fira jul på Irland.
Så kanske det inte blir – på grund av att den svenska namnlagen i nuläget sätter stopp.
– Det är helt bisarrt, säger Jimmy Farragher Morén om situationen.

Annons

Häng med här!

När Jimmy, 33 år från Gävle, och Naomi, 32 år i augusti, gifte sig på Irland 2013 tog båda namnet Farragher Morén. Sedan drygt 30 år tillbaka är det dock inte tillåtet att ha dubbelefternamn i Sverige, utan det ena namnet måste skrivas som mellannamn.

Paret heter alltså Farragher (mellannamn) Morén (efternamn) i Sverige, medan Naomi heter Farragher Morén (två efternamn) på Irland.

Den 31 juli fick Jimmy och Naomi en son, som enligt deras önskemål också ska heta Farragher Morén.

Men enligt den svenska namnlagen får ett barns mellannamn endast vara någon av föräldrarnas efternamn.

– Vi fick hem en blankett där vi skulle fylla i namnet, och då trodde vi att Skatteverket hade klantat sig, säger Jimmy Farragher Morén och fortsätter:

– Vi pratade med deras handläggare och dom var härliga och ville hjälpa till att hitta kryphål. Av en ren slump nämnde en av handläggarna bland annat att man skulle kunna gå via den irländska namnlagen då Farragher Morén är ett efternamn och att det står så i passet.

Enligt paragraf 49 a skulle Naomi ha fått ta med sig sitt fullständiga efternamn från Irland till Sverige.

– Nu har vi tagit hjälp av en jurist som vi känner för att göra en specialansökan till Skatteverket. Om och när det sedan går igenom eller inte beror på vilken handläggare man får.

Enligt Ingegerd Widell, verksamhetsutvecklare på Skatteverket, är chanserna dock små.

– Eftersom barnet är svensk medborgare är det den svenska namnlagen som gäller och jag tror därför inte att ansökan går igenom, säger hon.

Jimmy Farragher Morén ställer sig frågande till varför möjligheten till dubbelefternamn inte har funnits sedan namnlagstiftningen kom 1982.

– När man fattade beslutet måste det ha funnits en anledning. Vad skulle det vara bra för? Man känner en viss frustration över att det ska vara ett annat system här än i övriga länder.

Förra året föreslog Namnkommittén en rad förändringar i lagen, bland annat att det åter ska bli tillåtet att bilda dubbla efternamn. Målet var att lagen skulle träda i kraft 1 januari 2015, men ärendet ligger nu hos justitiedepartementet och beslut väntas tidigast någon gång under nästa år.

– Vi brukar fira jul på Irland och hade hoppats att komma över redan i oktober. Jag har svårt att se att det ska hinna lösa sig till dess och hur det blir med julen vet vi ju inte heller, säger Jimmy.

Förresten, vad ska sonen heta i förnamn?

– Robin.

Där råder inga oklarheter alls.

Mer läsning

Annons