Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Näringslivschefens bästa råd: hitta det svarta hålet

/
  • Näringslivschefen Johan Tunhult vill ha mer samarbete mellan förvaltningar för att underlätta företagarnas kontakter med kommunen.

Gävles nye näringslivschef har egen erfarenhet av att driva företag.
– Tack vare det har jag en bra förståelse för företagens förutsättningar, säger Johan Tunhult.

Annons

Sedan den första mars är det en ny boss på Gävle kommuns näringslivskontor. Nu är det Johan Tunhult som huserar i hörnrummet med utsikt över Rådhusesplanaden, Gavleån, Slottstorget och Söderbacken. Närmast kommer han från ett jobb som huvudansvarig för konsultverksamheten på it-företaget CGI:s enhet i Gävle. Men han har också drivit flera egna bolag.

– I mitt första företag levererade jag färdigbredda smörgåsar till bensinstationer halv fyra på morgnarna, säger Johan som även har varit egenföretagare inom tryckeribranschen.

Rent generellt har han några konkreta råd till den som funderar på att starta eget:

– Det gäller att hitta det där svarta hålet, tomrummet, som skapar efterfrågan på en ny vara eller tjänst. Sedan måste du ha en gedigen affärsplan och en realistisk budget. Jag tycker också att man ska ta del av de innovationssystem som finns: Almi, starta eget-utbildningar och liknande. Se även till att utnyttja och synas i nya marknadskanaler som sociala medier.

Johan Tunhult har en hel stab omkring sig som jobbar rent praktiskt med rådgivning och liknande. Själv skolar han in sig på jobbet bland annat genom att nätverka för fullt och ha fokus på att skaffa sig en tydlig överblick över det lokala näringslivet som består av runt 7 000 företag.

– Jag har fått en helt ny upplevelse av företagandet i Gävle. Innan hade jag inte insett hur blomstrande det är, säger Johan som har siktet inställt på att utveckla relationerna med näringslivet.

Han konstaterar att det finns ett glapp mellan vad kommunen förväntas leverera och vad den i praktiken kan leverera.

– I egenskap av myndighet har kommunen många intressen att ta hänsyn till när ett beslut ska tas.

Tjänsten Företagsservice är ett sätt att underlätta och förbättra kontakterna mellan kommunens tjänstemän och företag som antingen redan finns här eller som funderar på att etablera verksamhet i Gävleområdet.

Ambitionen är att det bara ska behövas en väg in. Rent konkret kan det betyda att en entreprenör kan få träffa alla inblandade instanser inom förvaltningarna på en och samma gång för att alla ska få en tydlig helhetsbild över behov, önskemål och möjligheter.

– Målet är att samla ihop människor som är beslutsmässiga för att ett ärende ska kunna hanteras så snabbt och smidigt som möjligt. Vi behöver jobba mer proaktivt och våga fatta beslut även om vi så klart måste ta hänsyn till reglerna som styr myndighetsutövningen. Och man ska komma ihåg att det är vi alla tillsammans som är företagsklimatet: kommunen, företagen och medborgarna.

Mer läsning

Annons