Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nästa år rivs huset

Fridebo i Hagaström har kulturhistoriska värden, men är inte omistligt. Därför har tjänstemän på bygg- och miljöförvaltningen bestämt att huset får rivas.

Tomten ska användas till en ny förskola.

Annons

Lena Boox är kommunantikvarie i Gävle och har varit med och godkänt en rivning. Hon har konstaterat att det inte finns något rivningsförbud och att byggnaden inte behövs för bostadsförsörjning.

– Sedan ska vi utreda om byggnaden har så stort kulturmässigt värde att den bör bevaras; om den har ett kulturhistoriskt värde, eller har ett värde i miljön eller om den har ett konstnärligt värde. Men det finns ju andra missionsbyggnader som är bättre bevarade så jag kan inte säga att om de river den här förstör man hela området, säger Lena Boox.

Hon ser helst att man återanvänder gamla byggnader, men kommunens fastighetsbolag har meddelat att det tekniska skicket på huset med två våningar gör att det inte passar som förskola.

Bo Rickegård, byggchef på Gavlefastigheter, konstaterar att elsystemet i byggnaden har dömts ut och att huset står tomt sedan länge. Han hoppas att Fridebo ska rivas senast under nästa år.

Planen är att bygga en ny förskola på tomten, som ligger i nära anslutning till Hagaströmsskolans låg- och mellanstadieskola.

Mer läsning

Annons