Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nätverk vill utveckla fisketurismen

Yrkesfiskare och kommuner längs Gävleborgskusten går ihop för att söka EU-miljoner.
– För att få yrkesfiskarna att överleva behöver vi se till att utveckla fiskerinäringen och fisketurismen, säger yrkesfiskaren Lasse Berglund, som är koordinator i nätverket.

Annons

Om man ändå ska driva projekt för att rädda fiskerinäringen, försöka hitta nya inkomstkällor eller utveckla kustområdet kan man lika gärna försöka få bidrag till det, resonerar han.

Det kan handla om att skapa praktikplatser för att få ungdomar intresserade av yrkesfiske, ta med turister i fiskebåten eller att försöka återskapa beståndet av sik.

– Kommunen har sina planer och kan söka pengar för att utrusta skärgården, vi är rätt dåliga för båtlivet i Gävle eftersom det inte finns något tankningsställe. Det finns hur många hål som helst att stoppa pengarna i, säger Lasse Berglund.

För att kunna söka pengar måste personer från olika näringar gå ihop och bilda ett fiskeområde. Nätverket längs Gävleborgskusten ska också omfatta Tierp och Älvkarleby.

Hitta mer pengar

Fiskeriverket har fått 70 miljoner kronor från EFF, europeiska fiskerifonden, att fördela på projekt i ett tiotal fiskeområden.

Men för att få EU-pengar måste projektet också hitta ytterligare offentliga medel som tillför samma summa, till exempel från kommuner eller staten. Gävle kommun har ställt sig bakom en ansökan om att ingå i ett fiskeområde.

Mer läsning

Annons