Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nazistiska Sniper records i rätten

/

Under fredagen var 34-årige Henrik Fjäll i rätten. Fjäll har tidigare varit ansvarig utgivare för det nazistiska skivbolaget Sniper records.
18 juni kommer domen som förkunnar om han gjort sig skyldig till hets mot folkgrupp.

Annons

Fredrik Ingblad från den internationella åklagarkammaren i Stockholm har främst byggt sitt åtal mot Henrik Fjäll på fyra stycken låtar med grovt rasistiska texter som gick att ladda ner från hemsidan under januari 2014. Sedan tidigare hade Henrik Fjäll medgivit att han var ansvarig utgivare för hemsidan vid tidpunkten för det aktuella fallet.

– Framför allt låttexterna är allvarliga, de gränsar eller är över gränsen till hot, sa Fredrik Ingblad under förhandlingen i tingsrätten.

Även ett tygmärke med ett antisemitiskt budskap och ett albumomslag med något som liknar ett hakkors var föremål för utredningen. Henrik Fjäll själv skakade på huvudet och såg oförstående ut när Fredrik Ingblad menade att symbolen på albumomslaget var ett hakkors.

Advokat Tomas Åhlén och den misstänktes försvar handlade främst om en varningstext på sajtens startsida som uppmanade "lättstötta" att lämna sidan. Han anser också att han haft begränsade möjligheter att ändra på sajten då han hävdar att han inte haft inloggning. Henrik Fjäll medgav dock att han under perioden som åtalet syftar på bestämt hur sidan skulle se ut.

– Jag menar att varningstexten inte spelar någon roll, sa Fredrik Ingblad efter förhandlingen.

Det ideologiska syftet och att vem som helst kunde gå in på sajten menar Fredrik Ingblad är omständigheter som ska vägas in i domen. Försvaret pekar på en förmildrande omständighet – att det krävdes att personer aktivt sökte upp sidan.

Domen kommer 18 juni. Fredrik Ingblad yrkar på villkorlig dom med samhällstjänst.

Sniper records ligger uppe igen men på en annan domän. Boxadressen finns fortfarande i Gävle.

Mer läsning

Annons