Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nej, inga hotfulla moln över Parken

/
  • Parken Gävle AB heter det nystartade företag som ska hyra och arrangera verksamheten på Parken. Ann-Louise och Peter Reitan driver företaget där Leif Wibron, till vänster, hjälper till.

Ryktet om Parkens död är betydligt överdrivet, menar Peter Reitan som är färsk hyresgäst och verksamhetsansvarig i det som även kallas Estraden på Sätra.

Annons

Det är fredag och pensionärsdans på Parken. Runt 200 danssugna veteraner har kommit, övervägande från Gästriklands ytterkanter och till och med Hälsingland. Holens orkester drar upp volymen och dansgolvet fylls snabbt. Dansimpressarion Leif Wibron är självklart på plats. Han väntar alltjämt på ett utslag i förvaltningsdomstolen i det momsbråk han utkämpar med Skatteverket.

Parken är förvisso sliten, den gamla utomhusteatern ska rivas, bostäder planeras i områdets närhet, men Peter Reitan ser ändå ett långsiktigt engagemang som möjligt. Det tog sin början på prov i höstas och permanentas i dagarna med ett ettårigt hyresavtal med den nya fastighets­ägaren.

Fram till oktober ägdes Parken av Gästrike Invest som bland annat haft uppmärksammade intressen i containerterminalen i hamnen. Nu har Stockholmsbaserade RCC Group tagit över, ett byggföretag med i första hand bostadsrätter på menyn, men som också tycks se möjligheter med Parken.

– Det här är en gammal och anrik byggnad, säger Peter Reitan. Ägaren funderar nu på om stället går att bevara och restaureras. Om inte finns tankar på att bygga upp en likvärdig anläggning parallellt så att driften kan flyttas dit utan att verksamheten behöver stanna av.

Det är viktigt menar han eftersom förfrågningar om fester och evenemang redan kommit för nästa år och året därpå. Hittills har bland annat dansuppvisningar, motionsdans, kurdiska och mesopotamiska bröllop och fester arrangerats på Parken och kalendern för hösten tecknas nu för fullt. Både september och oktober är i stort sett helt bokade.

Nu ska Peter Reitan bygga upp rörelsen på Parken, många ytor i köket gapar tomma, ny utrustning måste köpas in. För att bli helt fullvärdig som festlokal behöver också alkoholtillståndet förnyas.

– Jag drömmer om att arrangera en julgala. Det har redan kommit sådana önskemål, och jag har även vissa kontakter med tänkbara artister. Då skulle vi kunna duka upp för tusen personer här. Den möjligheten finns ingen annanstans i Gävle. Det gör Parken unik, säger han.

Sista beställningen inför sommaruppehållet är helgen före midsommar. Det blir samtidigt startpunkten för familjen Reitans andra stora engagemang: restaurangen i Vårvik. På midsommarafton brukar festligheterna locka uppemot 1 200 besökare. Under sommaren serveras luncher och köket håller öppet till minst klockan 21 varje dag.

Vårvik är en del av A-los AB som även sysslar med bygg, montage och säkerhetsarbeten.

– Jag jobbar nog 120 timmar i veckan ibland, men allt sådant glöms bort när man öppnar dörren i Vårvik och blickar ut över havet. Då får man ny energi, säger han.

Mer läsning

Annons